open-navfaktor-logo
search
Selektor bh. rukometaša
Bilal Šuman piše knjigu: Ujutro obiđem majku i jednu stariju komšinicu na Ilidži, do policijskog sata sam kod prijatelja
Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH, umjesto da se u ovim danim priprema za duele predbaraža za Svjetsko prvenstvo protiv Rumunije, morao je pronaći druge zanimacije u vrijeme vanrednog stanja koje je na snazi zbog globalne pandemije koronavirusa.
01.04.2020. u 11:39
get url
text

Početak krize zatekao ga je na Ilidži, gdje provodi dane u užem krugu prijatelja do pred početak policijskog sata, a onda odlazi kući.

- Kod mojih dobrih prijatelja budem tokom dana. Kod njih sam na doručku, ručku i večeri, što se kaže, a onda pred policijski sat odlazim kući. Ujutru svaki dan obiđem majku, odnesem joj namirnice koje su joj potrebne. Imam i jednu stariju komšinicu na Ilidži, koju također obiđem i vidim šta joj treba, i tako - priča Šuman.

Dodaje da je u stalnom kontaktu sa reprezentativcima preko grupe, koju imaju na društvenim mrežama, i za sada su svi zdravstveno dobro.

- Sve je stalo, momci su tamo su gdje ih je zatekla ova situacija sa koronavirusom. Imamo grupu preko koje se stalno informišem kako su. I oni su se o svom jadu zabavili. Svima je isto u cijeloj Evropi. Pričati o sportu u ovim trenucima je van pameti. Važno je da svi ostanemo zdravi. Evropska rukometna federacija je zvanično sve odgodili do polovine juna, pa ćemo vidjeti šta će biti - kaže Šuman za Andolu Agency (AA).

Bh. selektor je vrijeme, koje provodi u izolaciji, iskoristio i posvetio se pisanju knjige o video analizi, planiranju i komuniciranju u modernom rukometu. Taj autorski rad ujedno će mu biti i master coach za dobijanje trenerske licence trećeg nivoa.

- Knjiga je napisana, čekam da vidim prijedloge za izgled omota. Izaći će na tri jezika, bosanskom, engleskom i danskom, upravo mi sin Benjamin prevodi na danski jezik. Štampat će se u 500 primjeraka na našem, a po 50 na englskom i danskom jeziku - veli Šuman.

S obzirom da mu je sin Benjamin u Danskoj, Šuman kaže da se s njim čuje po dva-tri puta dnevno i da je za sada dobro.

- U Danskoj je isto kao i ovdje. Zatvorene su škole, državni sektor ne radi, ko god je u mogućnosti prešao je na online način rada. Otvorene su samo prodavnice prehrambenih proizvoda i apoteke. Naravno, rade i policija i bolnice - pojašnjava Šuman.

Selektor bh. rukometaša izrazio je nadu da će se situacija sa pandemijom koronavirusa što je prije moguće smiriti, kako bi se cijeli svijet vratio normalnom životu. Samim tim i sportisti bi se ponovo mogli posvetiti treninzima i utakmicama.

- Kako je nama tako je i svima u cijeloj Evropi. Da sada pričamo o kvalitetu utakmica, nakon što sve ovo prođe, to je veoma teško. Neko već ne igra jedan, dva ili tri mjeseca. Uz to su i bez pravih treninga. Mogu igrači kod kuće da rade po 200 sklekove ili 500 trbušnjaka, ali to nije to. Opet svima je isto i nismo samo mi pogođeni, nego cijeli svijet. Prvenstva su davno prekinuta. Tako da ćemo vidjeti šta će biti u baražu. Daj Bože da se ovo sve smiri, pa da možemo početi normalno živjeti i da u junu igramo taj predbaraž sa Rumunima. Ako pobijedimo Rumuniju, odmah ćemo igrati baraž za Svjetsko prvenstvo protiv Mađarske, tako da bi reprezentacija mogla biti na okupu mjesec dana. Iskreno se nadam tome. Međutim, sada je na prvom mjestu da se ova situacija smiri, jer je to važno za sve oblasti u svijetu i Evropi, i da ljudi počnu normalno funkcionisati, pa kasnije možemo pričati o planovima sportskim - zaključio je Šuman.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila "globalnu pandemiju". Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 42.300 ljudi, a potvrđeno je preko 860.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 175.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.