open-navfaktor-logo
search
Predavanje na IUS-u
Bilal Erdogan: Mi u Turskoj gajimo veoma topla osjećanja prema braći u BiH
Pojasnio je da Turska pokušava uvesti novu praksu u međunarodnim odnosima, te da predsjednik Erdogan ima osjećaje za, kako je kazao, braću i sestre u Palestini
16.10.2019. u 10:56
get url
text

Bilal Erdogan, predsjednik Svjetske etno-sportske konfederacije i sin predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, održao je predavanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Erdogan je kazao da borba protiv terorizma nije provedena na pravičan način, te je naglasio da je Turska uključena u jednu mirovnu operaciju i da vodi rat protiv terorizma u protekle tri decenije. U tom je kontekstu podsjetio da se Turska suočavala sa terorističkim napadima mnogo prije napada u SAD-u 22. septembra 2001. godine.

- Trpjeli smo više terorističkih napada nego bilo koja druga NATO zemlja. Nije bilo nikakve diskusije o korištenju člana 5. o zaštiti Turske – kazao je Erdogan.

Turska je, dodaje, odlučila preuzeti inicijativu i zaštititi svoje granice i svoj narod, te neće dozvoliti prissutvo terorista na svojoj granici.

- Amerika je predala područje oko granice teroristima. Uprkos protivljenju SAD-a, UN-a i drugih, Turska provodi operaciju kako bi uspostavila sigurnu zonu, te da relocira sirijske izbjeglice koje su kod nas proteklih pet godina – objasnio je Erdogan.

Erdogan ističe da, ako NATO partnerstvo ne znači ništa i ako UN ne mogu donositi odluke da kreiraju stabilnu situaciju, onda se ne može govoriti o stabilnom svjetskom poretku.

- Ne želim da kažem da je slika jako loša, ali pred nama stoji vrijeme puno izazova. Mi u Turskoj gajimo veoma topla osjećanja prema našoj braći u BiH. Isto važi i za ostale u našem okruženju. Neki ovo mogu opisati kao imperijalističke ambicije. Bilo kakav istraživač koji želi da studira o ovome, vidjet će da ono što Turska učini u svijetu ne nosi sa sobom obaveze – izjavio je Erdogan.

Pojasnio je da Turska pokušava uvesti novu praksu u međunarodnim odnosima, te da predsjednik Erdogan ima osjećaje za, kako je kazao, braću i sestre u Palestini.

- Pogledajte sada BiH. Imamo li stabilnost? Znamo li šta će se desiti za pet ili deset godina? Isto je sada za Siriju, Irak i neka druga područja jugoistočne Azije. Ovaj trenutni status quo ne znači stabilnost u svijetu. Mora se krenuti sa novim idejama i novim principima, naporno raditi da se one održe. Zato svijetu treba svježa inicijativa – kazao je Erdogan.

Poručio je građanima BiH da budu glasni iznoseći svoje ideje, te da pokušavaju ispraviti nepravde.

- Dobro je kada imate izazov pred sobom, jer onda postajete energičniji. Nadam se da će BiH imati volju u budućnosti kroz obrazovne poduhvate, jer veoma je važno da damo prave vrijednosti studentim - zaključio je Erdogan.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.