U Gimnazijskoj ulici, gdje su se nekad nalazila parkirana vozila, sada su postavljene žardinjere sa drvećem, klupe za odmor, ali i citati na kamenu.

- Ovdje se nalaze citati prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i prof. dr. Nijaza Durakovića. Vjerujem da svi prolaznici, a pogotovo učenici, iz citata uklesanih u kamenu mogu izvući snažne pouke. Ovo je tek prva faza uređenja Gimnazijske ulice koju smo oslobodili od parkiranih vozila. Uskoro će se na ovom mjestu naći i biblioteka na otvorenom gdje će svi moći posuditi knjige, ali i ostaviti djela iz svog fonda i podijeliti ih sa drugima - naglasio je Ajnadžić.

Namir Ibrahimović, direktor OŠ "Safvet beg Bašagić", kazao je da Gimnazijska ulica više nije samo prolaz za pješake.

- Zahvaljujući sadržaju koji je postavljen na ovom lokalitetu sada slobodno možemo reći da je ovo mjesto na kojem se ljudi zadržavaju - naglasio je Ibrahimović.

Nađa Berberović Dizdarević, unuka Alije Izetbegovića, iskazala je zadovoljstvo što se i na ovom lokalitetu postavljanjem citata odaje počast rahmetli Izetbegoviću, ne samo kao prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, već kao velikom intelektualcu, navodi se u sopćenju Općine Centar.