open-navfaktor-logo
search
Potočari
Bijeli nišani su ćaba za majke ubijene djece
Prije tačno 15 godina zvanično je otvoren Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Za one kojima su u julu 1995. godine ubijeni najmiliji to je sveto mjesto, na kojem se miješaju osjećaji smiraja, praćenog molitvom, i sjećanja koje nikada ne mogu zaboraviti
20.09.2018. u 10:30
get url
text
Memorijalni centar Potočari

Memorijalni kompleks u Potočarima 20. septembra 2003. godine zvanično je otvorio bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton.

- Potočari su mjesto genocida, tu su u julu 1995. godine bile trake, autobusi, tu su ljudi odvajani i većina nas tu je vidjela članove svojih porodica. S druge strane, mnogo znači kada nađete barem jednu kost za ukop, to je jedan smiraj da nas podsjeća na njih. Tu dolazimo da proučimo Fatihu, odamo počast - priča Nura Begović, koja je u Potočarima ukopala oca od muža i sestrinog supruga.

Ona kaže da je prilikom svake posjete Potočarima prati misao dobra prema cijelom svijetu i da se genocid više nikada ne dogodi nikome.

- Još tražim jedinog brata, šest članova uže porodice, amidže, amidžiće... Uvijek kada dođem u Potočare, pomislim hoću li dočekati da ukopam brata Adila Suljića - kaže Nura Begović.

Hajra Ćatić u Potočarima je ukopala supruga Junuza, a sina Nihada Ninu još traži.

- Većina nas vratila se u Srebrenicu baš zbog Memorijalnog centra. Gdje god da krenem, ja ne mogu proći da tu ne svratim. Ti bijeli nišani su, što se kaže, naša ćaba. Boli me što nisam ukopala sina jer mnogi negiraju ono što smo preživjeli. Imam osjećaj da ako ne budem pronašla kosti svoga Nine, bit će kao da ga nikada nisam ni imala - kaže Hajra Ćatić.

Tokom 2003. godine u Potočarima su bila tri ukopa, prvi 30. marta, zatim 11. jula i potom treći 20. septembra, kada je bilo i zvanično otvaranje.

Do danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.610 žrtava genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.