open-navfaktor-logo
search
Nova partija
Bijedić: U Sarajevu ćemo imati kantonalne zastupnike, u USK će nas predvoditi Lipovača
Iako SD kao politička stranka raste, njihov glavni cilj, istaknuto je danas, ujedinjenje ljevice u jedinstvenu partiju, odnosno Pokret SPD
16.10.2019. u 16:38
get url
text
Enver Bijedić i Mirsad Đapo

Mirsad Đapo, bivši gradonačelnik i predsjednik Skupštine Brčko distrikta, danas je pristupio Socijaldemakratima (SD) BiH. Nakon Đape istim putem će i 500-tinjak članovi Pokreta za bolje Brčko, koji je ovaj nekada istaknuti član SDP-a, osnovao nakon što se razišao s aktuelnim trukovodstvom partije.

- Mi smo prošle sedmice dobili zvaničnu registraciju političkog subjekta u Općinskom sudu Tuzla i svakoga dana radimo na osnivanju mjesnih odbora u Tuzlanskom kantonu. U svih 13 općina i gradova TK već imamo mjesne odbore, a pristupanjem Mirsada Đape, zvanično izlazimo s područja TK i širimo se - rekao je predsjednik SD-a Enver Bijedić.

Podsjećamo SD su osnovali nezadovoljni članovi SDP-a, koji su na posljednjim izborima ostvarili najbolji rezultat unutar partije, ali su zaobiđeni prilikom donošenja najvažnijih odluka, prije svih one o ulasku u vlast.

- Samo u Tuzli već imamo oko 1.000, kao i u Lukavcu, a na području kantona već možemo govoriti o više hiljada članova. U nedjelju ćemo imati sjednicu Glavnog odbora SD-a, na kojoj ćemo izabrati rukovodstvo Glavnog odbora, a potom i članove predsjedništva stranke - dodao je Bijedić.

Iako SD kao politička stranka raste, njihov glavni cilj, istaknuto je danas, ujedinjenje ljevice u jedinstvenu partiju, odnosno Pokret SPD. U Tuzli su danas bili i čeni ljudi tog pokreta Ivo Komšić i Miro Lazović, koji su prvi čestitali Đapi na ulasku u SD.

- Ovo je samo prvi korak. Mislim da Pokret SPD ima realnu šansu. Imao sam i ja problema s rukovodstvom SDP-a, smatram da je pogrešno da se ljivičarska slika u državi formira na osnovu toga "s kim hoću i skim neću". Vrlo brzo ćemo uspostaviti SD u Brčkom, a mislim da u konačnici mora doći do ujedinjenja, jer ova ideja na može živjeti na parcijalnom nivou - rekao je, između ostalog, Mirsad Đapo.

Nakon Brčkog, Bijedić, je najavio da će SD nastaviti širenje u drugim kantonima.

- U Zeničko-dobojskom kantonu imat ćemo određen broj veoma uglednih vijećnika, u Sarajevskom kantonu pored vijećnika imat ćemo i kantonalne zastupnike, uskoro izlazimo s stranačkim ogrankom u Unsko-sankom kantonu na čijem će čelu biti Hamdija Lipovača, također i u Srednjobosanskom kantonu - rekao je Bijedić.

Pokret SPD trebao bi objediniti Demokratsku frontu, Građanski savez, Socijaldemokrate BiH, ali i sve one koji odluče da žele biti dio ujedinjene lijeve stranke. Još uvijek nije odlučeno da li će kongres ujedinjenja biti do Nove godine, prije ili poslije predstojećih lokalnih izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.