open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Bijedić najavio: Ukoliko Centrala SDP-a ne poništi odluke, formiramo novu stranku
Na press konferenciji u Tuzli bio je prisutan veliki broj SDP-ovaca nezadovoljnih politikom Centrale stranke, a među njima su bili i načelnici Lukavca i Živinica Edin Delić i Samir Kamenjaković, dok je načelnik Gračanice Nusret Helić, kako je rečeno, bio opravdano odsutan
17.07.2019. u 14:37
get url
text
Enver Bijedić na press konferenciji u Tuzli

Ukoliko organi SDP-a ne ponište odluku o uvođenju Povjereništva u Kantonalni odbor partije u Tuzlanskom kantonu i odluku o isključenju iz stranke Žarka Vujovića i Huseina Tokića, izlazimo iz SDP-a i formirat ćemo novu stranku, saopćio je danas Enver Bijedić, bivši predsjednik KO SDP-a Tuzla.

Na press konferenciji u Tuzli bio je prisutan veliki broj SDP-ovaca nezadovoljnih politikom Centrale stranke, a među njima su bili i načelnici Lukavca i Živinica Edin Delić i Samir Kamenjaković, dok je načelnik Gračanice Nusret Helić, kako je rečeno, bio opravdano odsutan.

- Prilikom isključenja Vujovića i Tokića prekršen je Statut stranke. Prije dva mjeseca smo na Kantonalnom odboru jednoglasno donijeli odluku da ulazimo u vlast, a prvi korak je trebala biti smjena Vlade TK kojom rukovodi PDA. Te odluke nisu ispoštovali neki članovi Kluba SDP-a, a bili su dužni, istovremeno produžujući mandat nelegalnoj vladi Mirsada Kukića. Ako je nekoga trebalo isključiti, trebalo je isključiti one koji nisu glasali za tu smjenu - rekao je danas Bijedić.

On je istakao da danas podršku Vujoviću i Tokići danas daju kantonalni, federalni i državni zastupnici te veliki broj općinskih vijećnika te gradonačelnici.

- Nova stranka neće imati veze s ranije formiranim SPD-om, nego će to biti novi politički projekat. Ne možemo sada reći koliki će broj ljudi izaći iz SDP-a, ali vidjet će se na izborima koliko je ta stranka izgubila - rekao je Bijedić.

Na pitanje Faktora da li je broj od dva zastupnika u Skupštini TK konačan, kada je u pitanju ova politička grupa, Bijedić je odgovorio da nije te da će ih biti više.

- Prvi test će biti glasanje za sastav nove vlade TK i već tada će se jasno vidjeti - dodao je on.

Istakao je da nekim ljudima u Sarajevu ne odgovara jak SDP u Tuzlanskom kantonu, jer iako su partiji donijeli 37 posto glasova na izborima, a pitali su se tri posto, kada je došlo do donošenja odluka unutar SDP-a.

- U TK je devet mjeseci vladala PDA iako im je mandat istekao. Jasmin Imamović i ekipa oko njega radili su sve da ostane status quo. Mi smo smijenili vladu koja je bila u tehničkom mandatu. Postavlja se pitanje zašto je interes SDP-a, Jasmina Imamovića ili bilo koga, očuvanje vlade PDA. Ta Vlada je napravila raspodjelu novca od vodnih naknada tako da je Tuzla dobila nula KM, a pripada joj 1,8 miliona maraka. Pitam Jasmina Imamovića zašto je njihov interes da 1,8 miliona KM građana Tuzle ide nekome drugom. Lukavac na isti način gubi 800 hiljda KM. Meni je to kao načelniku Lukavca neprihvatljivo. Pitam zašto bi neko iz SDP-a branio tu vladu i zašto Dževad Hadžić najavljuje apelaciju Ustavnom sudu da brani tu vladu. Jasmin Imamović je ovu vladu štitio iz nekih svojih razloga - rekao je načelnik Lukavca Edin Delić.

Još nije bilo riječi kako će se nova stranka zvati, a kako sada stvari stoje, u njoj će biti četiri ili pet federalnih zastupnika te najmanje jedan državni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.