open-navfaktor-logo
search
Incijativa iz Tuzle
Bijedić: Konačni cilj je ujediniti stranke ljevice u jedan politički subjekt
Na sastanku s predstavnicima Pokreta SDP predstavili smo svoje dosadašnje aktivnosti i iznijeli svoja očekivanja. Ono što samo zaključili je da želimo krenuti putem osnivanja zajedničkog političkog subjekta, kaže Bijedić
26.08.2019. u 15:10
get url
text

Socijaldemokrati (SD) BiH, politička partija u osnivanju, ugostili su prošle sedmice u Tuzli predstavnike Pokreta socijalne pravde i demokratije, a taj sastanak bi mogao predstavljati početak puta ka jednom novom političkom subjektu, koji bi objedinio nekoliko stranaka ljevice. U ovoj priči, uz SD i Pokret SPD, su i Demokratska fronta (DF) i Građanski savez, ali ni drugim partijama lijeve orjentacije vrata nisu zatvorena.

Socijaldemokrati BiH 7. septembra će imati osnivačku skupštinu, kojom će ozvaničiti političko djelovanja. Iako još nisu ni zvanično osnovani, Socijaldemokrati već imaju državnog, federalne, katonalne zastupnike i općinske vijećnike, uglavnom one koji su napustili SDP BiH, nezadovoljni politikom rukovodstva partije prema kadrovima u Tuzlanskom kantonu.

- Na sastanku s predstavnicima Pokreta SDP predstavili smo svoje dosadašnje aktivnosti i iznijeli svoja očekivanja. Ono što samo zaključili je da želimo krenuti putem osnivanja zajedničkog političkog subjekta. Nije bilo govora o konkretnom hodogramu, planu aktivnosti, ali suština je ujedinjenje ljevice u jednu partiju - kaže Enver Bijedić, predsjednik Incijativnog odbora za osnivanje Socijaldemokrata BiH.

On dodaje da pored četiri stranke koje se za sada spominju u priči o ujedinjenju, vrata nisu zatvorene ni drugima, poput SDP-a i Naše stranke.

- Mi nemamo kontakte sa SDP-om i NS, ali ukoliko budu htjeli da se uključe mi nismo protiv. Naravno, pod drugačijim uslovima u odnosu na ono što su do sada radili. Moraju promijeniti svoj diskurs funkcioniranja, krutost, vezivanje za neke retrogradne načine razmišljanja, staljinizam... - kaže Bijedić.

Kada se govori o ujedinjenju stranaka, pitanje koje se nameće je i zajednički nastup na izborima, a prvi naredni su općinski 2020. godine.

- Na sastanku smo se dotakli teme izbora i sigurno je da ćemo imati neki vid saradnje. Postoji opcija da budemo potpuno ujedinjeni i da tako nastupimo, također opcija je da imamo zajedničke kandidate za načelnike, a odvojene liste, ali i da nastupimo kao koalicija sa zajedničkim kandidatima i listama. To još nije dogovoreno i bit će tema budućih sastanaka - zaključio je Bijedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.