Različite cijene za "domaće" i strane turiste nisu novost u hrvatskom turizmu. Ali krše li ugostitelji tom praksom zakon i hoće li im se ona na kraju to obiti o glavu, pita novinar Deutsche Wellea u članku u kojem je objavljen slučaj njemačko-hrvatske porodice iz kafića u Korčuli.

Na kafu dolazi njemačko-hrvatska porodica, mama Hrvatica, porijeklom s Korčule, otac Nijemac, djeca koja govore i hrvatski i njemački i prijateljica Njemica. Mama sjeda za jedan sto jer se dogovorila sa hrvatskom prijateljicom koja ljetuje u Korčuli, a ostatak porodice sjeda za drugi sto. Nakon što su platili račune, svaki za svojim stolom, djevojčica kaže mami:

"Ovdje je kafa s mlijekom duplo skuplja nego u Veloj Luci. Platili smo je 20 kuna!"

"Kako," čudi se mama, "pa ja sam istu tu kafu platila 10 kuna." 

Ubrzo se ispostavilo da je porodica platila različite račune, jer su ih konobari "smjestili" u različite kategorije gostiju - u lokalne i strane. Neugodno iznenađena ovim iskustvom, majka ga je podijelila sa svojom poznanicom koja živi u Korčuli.

"Nemoj mi ništa govoriti. Ja sam sa svojim dečkom (Korčulaninom, op. a.) bila ovo ljeto u jednom restoranu gdje smo uvijek jeli dobar i veliki tatarski biftek, a konobar (sezonac na privremenom radu u Korčuli, op. a.) nam je donio svakome po jednu mini-pašteticu na tanjir. Kad smo ga pitali šta se dogodilo s porcijama, on nam je rekao: "Aaa, vi ste domaći!" Uzeo je tanjire i vratio nam ih s duplo većom porcijom!"

Dečko Korčulanin je, zaključila je svoju priču prijateljica, propao u zemlju od stida. Praksa naplaćivanja različitih cijena u kafićima i restoranima nije samo pitanje stida, odnosno moralne dvojbenosti. U Ministarstvu privrede Hrvatske novinaru Deutsche Wellea su, citirajući odgovarajući zakon, kazali da se na primatelja usluge ne smiju primjenjivati diskriminirajući zahtjevi uvjetovani državljanstvom te mjestom prebivališta ili boravišta.

Ali svaki zakon, stoji u ovom tekstu, ima "rupa." Kako se dalje navodi, u tom istom zakonu piše i kako su iznimke dozvoljene samo kada postoje "objektivno opravdani različiti uvjeti pristupa usluzi." Ali Zakon o uslugama ne definira šta su ti "objektivno opravdani razlozi."

Ono što je nedvojbeno jeste da se naplaćivanjem viših cijena u kafićima i restoranima strancima krši odgovarajuća uredba Evropske unije kojom je propisano da trgovac "ne smije primjenjivati različite opće uvjete pristupa svojoj robi ili uslugama zbog razloga povezanih s državljanstvom, mjestom boravišta ili mjestom poslovnog nastanka klijenta."