open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Bihać ima novog muftiju: Reisu-l-ulema Kavazović uručio muraselu hafizu Mehmedu ef. Kudiću
Husein-ef. Kavazović istakao je značaj i ulogu muftije u jednom društvu, zahvalio se dosadašnjem muftiji Hasan-ef. Makiću i predstavio neke od brojnih referenci muftije Kudića koje su bile najbolja preporuka za njegovo imenovanje na ovu časnu poziciju
23.06.2019. u 08:27
get url
text

U Gradskoj džamiji u Bihaću upriličena je dodjela murasele od reisu-l-uleme u BiH dr. Husein ef. Kavazovića novom bihaćkom muftiji hafizu Mehmedu ef. Kudiću.

Murasela je dekret - pismeno ovlaštenje kojeg reisu-l-ulema na osnovu člana 61. Ustava Islamske zajednice izdaje muftijama za obavljanje muftijskih, muderiskih, imamskih i hatibskih dužnosti.

Svečanost je upriličena u Gradskoj džamiji u Bihaću u prisustvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazovića, zamjenika reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajića, zamjenika Sabora IZ u BiH Mirze Šabića, velikog broja muftija Rijaseta IZ u BiH, direktora ustanova Islamske zajednice, glavnih imama, imama, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnika brojnih institucija IZ, države BiH i Unsko-sanskog kantona.

Učenjem odlomka iz Kur'ana Časnog, svečanost je otvorio kurra hafiz Aziz ef. Alili, glavni imam zagrebački, a potom je moderator programa mr. Suadu ef. Mahmutović izložio nekoliko važnih informacija o samom činu murasele i historijskom značaju kojeg ima muftija u muslimanskoj vjerskoj tradiciji, te se osvrnuo na nekoliko detalja iz biografije novoimenovanog muftije. Zatim je uslijedio najsvečaniji trenutak kada je reisu-l-ulema svečano uručio Muraselu novom muftiji bihaćkom hafizu Mehmedu ef. Kudiću i odjenuo ga novim džubetom, što ima svoje posebno mjesto u tradiciji inauguracije vjerskih autoriteta.

Muftija Mehmed-ef. Kudić je potom održao hutbu u kojoj se zahvalio reisu-l-ulemi koji ga je predložio za ovu časnu poziciju, a zatim i svima koji su mu u proteklom periodu bili velika podrška i od kojih očekuje i dalje konstruktivne savjete i podršku.

- Poziciju bihaćkog muftije prihvatio sam s ponosom, ali istovremeno sa iznimnom odgovornošću. Doista je čast služiti Islamskoj zajednici i biti jedan od muftija pri Rijasetu IZ u BiH. Molim uzvišenog Boga da mi pomogne u toj časnoj misiji - istakao je u svojoj hutbi muftija Kudić.

Na kraju se obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović koji je istakao značaj i ulogu muftije u jednom društvu, zahvalio se dosadašnjem muftiji Hasanu ef. Makiću i predstavio neke od brojnih referenci muftije Kudića koje su bile najbolja preporuka za njegovo imenovanje na ovu časnu poziciju.

- Čini mi veliku čast da danas zajedno sa vama, braćom i sestrama i našom ulemom, ovdje u Bihaću prisustvujem dodjeli Murasele – vjerskog ovlaštenja našem muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću. Iz vlastitog uvjerenja da naš Mehmed ef. Kudić zaslužuje da ponese emanet muftije kao što je do sada nosio emanet imama, glavnog imama i muderisa u našoj medresi, odlučio sam da Mehmed-ef. Kudića predložim Saboru Islamske zajednice u BiH za ovu visoku i časnu dužnost u našoj zajednici - rekao je reisu-l-ulema dr. Kavazović.

Nakon obraćanja reisu-l-uleme, jedan od prvih krajiških hafiza, hafiz Suad ef. Šahinović je proučio ašere, a dovu je proučio zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić i time je stavljena tačka na ovu posebnu i nesvakidašnju svečanost u Gradskoj džamiji u Bihaću.

Uslijedilo je čestitanje novoimenovam muftiji uz učenje tekbira koje su predvodili članovi hora bihaćkog muftijstva, a koji su za ovu priliku izveli nekoliko ilahija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.