open-navfaktor-logo
search
Treći dan
Bihać: Građani opet protestiraju zbog migrantske krize
Mirno okupljanje građana počelo je oko 18 sati na Gradskom trgu, a nakon toga građani će se uputiti prema objektu nekadašnje firme Bira koji je IOM odredio kao potencijalnu buduću lokaciju za migrante
22.10.2018. u 18:59
get url
text

U Bihaću su počeli protesti građana koji treći dan zaredom negoduju zbog eskalacije migrantske krize i indolentnosti nadležnih vlasti naspram sigurnosne situacije u njihovom gradu. Oni traže od vlasti, prije svega sa državnog nivoa, da izmjeste migrante van grada te da im ograniče kretanje.

Mirno okupljanje građana počelo je oko 18 sati na Gradskom trgu.

- Tražimo svoju sigurnost. Zaustavite dolazak migranata u Bihać - kazao je građanin Bihaća Sej Ramić za N1.

Ponovo je istaknuto kako ovo nisu protesti protiv migranata, nego insistiranje da se napokon riješi trenutno neprihvatljiva situacija i za stanovnike Bihaća, ali i nekoliko hiljada migranata. Insistira se i dalje na zaustavljanju velikog svakodnevnog priliva migranata, te da se hitno odredi i pripremi adekvatna smještajna lokacija za njih, izvan središta grada.

Iz MUP-a USK kazali su da imaju informacije da će i danas biti održani protesti.

- Poštujemo volju građana da iskažu svoje demokratsko pravo i nezadovoljstvo trenutnim stanjem. Međutim, to ni u kojem slučaju organizatora ne oslobađa odgovornosti zato što okupljanja nisu najavljena u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Dakle, mi imamo informacije od pojedinih građana, no nama okupljanja, zvanično, nisu prijavljena. Također, MUP će poduzeti sve mjere i radnje da ne bi došlo do incidenata i bilo kakvih neželjenih događaja - kazala je danas Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.