- Prošlogodišnji iznos direktnih stranih ulaganja u BiH je najveći od 2009. godine, u prethodnih trinaest godina - saopćeno je iz FIPA-e.

Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2021. godini najviše investirale su Švicarska, Turska i Velika Britanija. Značajno povećanja kapitala u 2021. godini u BiH registrovale su i Austrija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija i Italija.

- S obzirom na to da je pandemija COVID-19 imala negativan utjecaj na investicije u cijelom svijetu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, porast investicija u prošloj godini je pokazao da i kriza može biti šansa - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da FIPA intenzivno radi na pronalasku novih investitora za BiH, uključujući i ostale svakodnevne aktivnosti informisanja poslovnih zajednica u inostranstvu o mogućnostima ulaganja i raspoloživim investicijskim projektima BiH.

Blisko sarađuje s postojećim investitorima u BiH u otklanjanju administrativnih prepreka koje im stoje na putu širenja investicija te i na taj način doprinosi rastu investicija u zemlji.