open-navfaktor-logo
search
Podaci Suda
BiH za pet godina ostala bez 4,1 milion KM: Naknada štete dosuđena i Naseru Palislamoviću
U proteklih pet godina, tačnije od 2015. do kraja 2020. godine, Sud Bosne i Hercegovine dosudio je nešto više od 4,1 milion KM na ime naknade štete osobama koje su, nakon suđenja, pravosnažno oslobođene krivnje.
20.03.2021. u 19:24
get url
text

Preciznije, u pitanju je iznos od 4.191.219,70 KM. Taj novac se isplaćuje iz budžeta institucija BiH.

Prema podacima koje smo dobili iz Suda BiH, najviše presuda za naknadu štete odnosi se na predmete vođene za krivično djelo ratnog zločina, njih 46, te na predmete gdje su bile podignute optužnice za organizirani kriminal, njih 36.

U šest slučajeva dosuđena je naknada štete prvobitno optuženim za korupciju, a među njima su Milovan Bjelica, dugogodišnji načelnik Općine Sokolac, i Enis Ajkunić iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Odštetu je dobio i Naser Palislamović, koji je 2014. godine oslobođen optužnice za terorizam. Radi se o napadu na Policijsku stanicu Bugojno, kada je poginuo policajac Tarik Ljubuškić. U ovom predmetu osuđen je Haris Čaušević.

Pojedinačni iznosi za naknadu štete nisu poznati jer to, kako je pojašnjeno iz Suda BiH, potpada pod pravo na privatnost.

Ovi podaci, koje smo dobili od Suda BiH, odnose se samo na pravosnažno okončane parnične predmete.

No javnosti su poznati i slučajevi poput Bilsene Šahman i Bakira Dautbašića, koji su dobili prvostepene presude za naknadu nematerijalne štete za duševnu bol, povredu ugleda i časti te straha tokom trajanja mjera zabrane. Šahman je prvostepenom presudom dobila 17.500 KM , a Dautbašić 12.800 KM. Čekaju se pravosnažne odluke. Podsjetimo, u pitanju je predmet Fahrudin Radončić i drugi, u kojem su optuženi oslobođeni krivice za ometanje rada pravosuđa.

Kome je sve dosuđena naknada štete na teret budžeta BiH, možete pogledati u našoj fotogaleriji.

{$galerijaFotografija}

Podaci Suda BiH o presudama za naknadu štete za period 2015-2020., 16. mart 2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.