Dvojica od pet migranata koji su zadržani u februaru zbog sumnje da predstavljaju potencijalnu prijetnju zbog veza sa terorističkim organizacijama a koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine, bit će protjerani iz naše zemlje, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nakon višemjesečne istrage koju je Služba za poslove sa strancima provela zajedno sa međunarodnim i domaćim bezbjednosnim agencijama, odlučeno je da se dvojica migranata protjeraju u Srbiju, potvrdio je za BIRN BiH direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

-Dvojica za koju je ustanovljeno da su potencijalna prijetnja za BiH, bit će isporučeni u Srbiju, gdje su prije ulaska u BiH posljednji put registrovani. S nadležnim institucijama u Srbiji već je postignut dogovor o njihovom isporučenju, jer prema evidenciji agencija i institucija u Srbiji, oni nisu prijetnja za ovu zemlju- kazao je Ujić.

Svih pet migranata od dana evidentiranja u februaru ove godine smješteno je pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Proces provjere informacija, prema Ujiću, bio je jako težak, a predmeti u vezi s ovim migrantima privode se kraju.

-Dugotrajan je to proces, jer mi ne možemo djelovati sami. Tu su uključene, osim međunarodnih i naših bezbjednosnih agencija, i same države porijekla pomenutih migranata. Pošto neki od njih dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja, dugo se čeka na provjere kada mi pošaljemo biometrijske podatke- pojasnio je Ujić.

Služba za poslove sa strancima evidentirala je i pod kontrolu stavila pet osoba koje se dovode u vezu s terorizmom a nalazile su se među migrantima u BiH još sredinom februara ove godine. Riječ je o osobama porijeklom iz Afganistana koje su u prva dva mjeseca ove godine pronađene na području Bihaća i Sarajeva.

Osim dvojice migranata koji će biti prebačeni u Srbiju, za preostalu trojicu još uvijek nije donesena odluka o eventualnom udaljavanju s teritorije BiH.

-Postoji mogućnost da i oni budu udaljeni iz BiH, ali mi možemo donijeti i odluku da im se, i ako ostanu u BiH, ograniči kretanje, odnosno izreknu blaže mjere zabrane- rekao je Ujić.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nisu odgovorili na upit Balkanske istraživačke mreže u vezi sa prijemom dvojice migranata.

Do sada je u BiH, prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, registrovan ulazak 43.000 migranata u našu zemlju. Odluka o protjerivanju dvojice migranata prva je takve vrste u BiH.