open-navfaktor-logo
search
Ohrabrujuće
BiH u oktobru 2020. imala bolji izvozni rezultat nego u oktobru 2019.
Ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac izjavio je kako je ohrabrujuće da je BiH u oktobru 2020. imala nešto bolji izvozni rezultat nego u istom periodu 2019.
16.12.2020. u 09:22
get url
text

- To je direktan rezultat aktivnosti koje smo sprovodili u olakšavanju izvoza prehrambenih i poljoprivrendih proizvoda prethodnih mjeseci gde smo uspjeli da ispregovaramo bolje izvozne aranžmane sa Turskom, Rusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda od ključne je važnosti za domaće privrednike, koji su suočeni sa problemom tržišnih viškova, nastalih usljed pandemije Covid-19 i umanjenog unutrašnjeg konzuma - rekao je Košarac za Fenu.

Dodaje da su nedavno krenuli i sa implementacijom projekta podrške trgovini i sektoru usluga koji finansira EU i koji bi trebalo da pruži dodatnu podršku konkurentnosti domaćih kompanija, posebno onih koje su fokusirane na izvoz.

- Nadam se da će to biti dodatna podrška izvozu, trgovini i uslugama u BiH. Naravno, nama su bitni regionalni partneri sa kojima ostvarujemo visok nivo trgovinske razmjene, ali tu je također moguće ostvariti dodatni rast. U konačnici, oporavak kako regionalne, tako i domaće privrede zavisit će od oporavka eurozone, koja je ključna za stabilan ekonomski rast zapadnog Balkana i šire - kazao je.

Uprkos svim izazovima, dodao je, nedavno su se pojavili prvi indikatori koji ukazuju da je privreda u BiH konkurentnija nego što se inače misli i da se trgovački sektor postepeno oporavlja.

Na pitanje šta Bosni i Hercegovini donosi Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište potpisan u novembru na Samitu u Sofiji, Košarac kaže da zajedničko regionalno tržište predstavlja slijedeći korak regionalnog povezivanja, koji se nastavlja na MAP REA aktivnosti, odnosno aktivnosti na uspostavljanju regionalnog ekonomskog područja.

- Riječ je o većem stepenu povezivanja ekonomija regije u cilju približavanja jedinstvenom unutrašnjem tržištu EU i mogućnosti ostvarivanja svih koristi koje to tržište pruža. Dakle, kao što to i sama Deklaracija lidera šest ekonomija zapadnog Balkana definiše, ovaj vid integracija predstavlja korak ka pridruživanju jedinstvenom unutrašnjem tržištu EU-a - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.