open-navfaktor-logo
search
Spore reforme
BiH u izvještaju State Departmenta: Investitori se suočavaju sa korupcijom
Američke investicije u BiH su slabe, navodi se
13.07.2019. u 14:13
get url
text

Bosna i Hercegovina je otvorena za strane investicije, ali ekonomske reforme napreduje sporo, navodi se u izvještaju američkog State departmenta. Na osnovu ovogodišnjeg izvještaja Svjetske banke o poslovanju, BiH ima najmanje privlačno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi i nalazi se na 89. mjestu od 190 globalnih ekonomija, ukazuje se u izvještaju. 

U najnovijem izvještaju State departmenta o investicionoj klimi navodi se da BiH ima relativno nizak stepen direktnih stranih investicija, koje su, prema podacima Centralne banke BiH, za devet mjeseci prošle godine iznosile 458 miliona dolara. 

-Američke investicije u BiH su slabe zbog malog obima tržišta, relativno malih nivoa primanja, udaljenosti od SAD, poslovne klime ispunjene izazovima i nedostatka prilika za investicije - navodi se u izvještaju. 

Najbolje poslovne prilike izvoznika iz SAD u BiH su stvaranje energije, telekomunikacije, informativno-tehnološka oprema, inžinjering i građevinske usluge, medicinska oprema i sirov materijal, te hemikalije za hemijsku obradu, dodaje se u izvještaju. 

U izvještaju se navodi da se investitori u BiH suočavaju sa korupcijom, komplikovanim pravnim i regulatornim okvirima i vladinim strukturama, netransparentnim poslovnim procedurama, nedovoljnom zaštitom prava na imovinu, te slabim pravosudnim sistemom.

Prošle godine SAD su u BiH izvezle robu u vrijednosti od 380,5 miliona dolara, što je povećanje od 13 odsto u odnosu na 2017. godinu, podaci su Agencije za statistiku BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.