open-navfaktor-logo
search
ANALIZA
BiH treba jedinstveni sistem sigurnosti: Šta radi međunarodna zajednica po pitanju naoružavanja MUP-a RS-a?
Polemika koja se razvila u javnosti nakon mog komentara na društvenim mrežama u vezi sa prezentacijom borbenih oklopnih vozila Despot i Vihor na ovogodišnjoj paradi povodom 9. januara u Istočnom Sarajevu dobila je epilog u najavi premijera Tuzlanskog kantona da će ovaj kanton krenuti u nabavku sličnih borbenih oklopnih vozila. Bojim se da će tek sad međunarodna zajednica ozbiljnije uzeti u razmatranje kontrolu naoružavanja MUP-ova u BiH, što je trebalo uraditi još 2016. godine.
12.01.2023. u 14:54
get url
text

Šta su činjenice? MUP RS-a je u 2022. iz entitetskog budžeta dobio 237 miliona KM (oko 118 miliona eura), dok je MUP Federacije BiH (drugog bh. entiteta) imao na raspolaganju skoro šest puta manju cifru, 42,4 miliona KM (oko 21,2 miliona eura). Prema budžetu Republike Srpske za 2022. godinu, 11.162.800 KM (oko 5,5 miliona eura) namijenjeno za nabavku postrojenja i opreme. S, druge strane, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Kanton Sarajevo u 2022. godini izdvojili su ukupno oko 227 miliona KM (oko 113,5 miliona eura) za ovaj resor, ali se manje od pet posto odnosi na nabavku nove opreme. Međutim, evidentno je da će se ta tendencija promjeniti zato što međunarodna zajednica ne želi da kvalitetno ograniči MUP RS-a u procesu naoružavanja. 

Zvanična institucija za uvoz naoružanja u Republiku Srpsku je Republička direkcija za promet naoružanja i vojne opreme, koja funkcioniše u sklopu entitetskog Ministarstva trgovine i turizma. Praksa je da MUP RS-a nađe dobavljača i angažuje Direkciju koja je samo posrednik u svemu tome, zbog toga što MUP RS-a ne može vršiti direktno nabavke jer nije upisan u registar institucija BiH koje se bave trgovinom oružja i municije. To znači da se kontrola naoružavanja entiteta RS ne može raditi bez monitoringa Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme.

Da je to više nego neophodno govori podatak da je i ove godine od zemalja regiona najviše oružja Bosna i Hercegovina uvezla iz Srbije, sa nešto više od 24 tone uvezenog oružja, vrijednog nešto više od milion KM (oko 500 hiljada eura). MUP Srbije ima potpisanih 12 međunarodnih sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom. Međutim, sporazume sklapa i samostalno sa MUP-om bh. entiteta Republike Srpske. Tako su u februaru 2021. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potpisali u Beogradu Memorandum o saradnji u oblasti zrakoplovstva. Tim i sličnim sporazumima se na mala vrata bh. entitet RS uvodi u sigurnosni sistem Srbije u skladu sa usvojenom Strategijom nacionalne sigurnosti u kojem je RS tretiran skoro kao dio državnog teritorija Srbije. Ništa od toga ne zabrinjava kako zvanično Sarajevo tako i međunardnu zajednicu.

A šta poduzima međunarodna zajednica po tom pitanju? Iz menadžmenta Tehničkog Remonta u Bratuncu (TRB) su se žalili da su prilikom osmišljavanja vozila htjeli da za vozilo kupe naoružanje koje koristi kalibar 12,7 mm, ali su morali da ga smanje na 7,62 mm zbog zamjerki iz EUFOR-a.

No za komercijalne potrebe ostavljena je mogućnost kako ugradnje oružja 12,7 mm tako i drugih oružanih sistema. BOV Despot košta oko milion KM, a samo daljinske upravljive borbene stanice koje su nabavljene za potrebe MUP-a RS-a iz Južne Afrike koštaju oko pola miliona KM po komadu. Također i kod jednog i kod drugog BOV-a nivo 2 oklopne zaštite po NATO standardu može biti povećan jednostavnim preinakama. Međutim, to nije bio predmet interesovanja EUFOR-a.

TRB je za potrebe MUP-a RS planirao 20 BOV Despot, ali je opet zbog intervencije iz EUFOR-a taj broj smanjen na 12. I to je sva aktivnost koju je međunarodna zajednica poduzela u slučaju naoružavanja MUP-a RS-a, što je po mom mišljenju skandalozno. To samo ukazuje na činjenicu da niko unutar međunarodnih krugova u BiH ili nije svjestan ili namjerno zanemaruje opasnost naoružavanja MUP-a RS-a čiji predsjednik odlikuje Hitlera našeg doba Vladimira Vladimiroviča Putina. 

Svima njima promiče činjenica da politički establišment u Banjoj Luci svake godine svečanim obilježavanjem 9 januara pokazuje da sa ponosom slavi početak pogroma nad komšijama i iz godine u godinu demonstrira da se MUP RS-a, (formacija koja po presudi Međunarodnog Tribunala u Hagu kriva za genocid) intenzivno sprema da rezultat genocida entitet RS proglasi nezavisnom državom kada im za to Moskva da znak.

Da su namjere Rusije usmjerene u tom pravcu govori i otvaranje ureda zločinačke plaćeničke Putinove horde "Wagner" u Beogradu što su prenijeli gotovo svi relevantni američki mediji. Samo iz tog razloga svako povećanje ulaganja za opremanje policijkih agencija u Federaciji BiH i kupovinu specijaliziranih sredstava je opravdano, s obzirom na to da zastupnici i delegati iz RS-a u državnim organima planski koče modernizaciju Oružanih snaga BiH ne želeći da razvijaju jedinstven sistem sigurnosti svih građana u BiH. 

Očekujem reakciju međunarodne zajednice i zabranu daljeg naoružavanja i oduzimanje i uništavanje sredstava koje mogu ugroziti sigurnost BiH istao kao što je uništeno 30.018 pušaka M-16A1 prespektivne imovine OSBiH po NATO standardima kao višak. Očekujem daleko ozbiljniji pristup stranaka iz Sarajeva kada je u pitanju stanje sigurnosti u BiH. Po svemu sudeći za očekivati je da će se ova aktivnost oko naoružavanja MUP-a RS-a nastaviti poslije pauze zbog pandemije, zato je prioritet razvoj jedinstvenog sistema sigurnosti BiH. Ako neko uopće razumije šta to ustvari znači. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.