BiH se suočava sa sve većim problemom ilegalnih migranata

objavljeno: 05.04.2018. u 15:34

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je u Sarajevu razgovarao sa delegacijom Evropskog parlamenta o evropskom putu BiH, sigurnosnim izazovima i regionalnoj saradnji, prenosi Anadolu Agency (AA).

U delegaciji koju je predvodila predsjedavajuća Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta EP (SEDE) Anna Elzbieta Fotyga bili su zastupnici u EP Cristian Dan Preda, Tonino Picula, Angel Dzhambazki i Bodil Valero.

Mektić je istakao opredijeljenost Ministarstva sigurnosti BiH da bude dio evropskog sigurnosnog sistema te naglasio izuzetnu dobru saradnju se evropskim institucijama i agencijama. Posebno se osvrnuo na borbu protiv radikalizacije te nasilnog ekstremizma i terorizma.

-Mjere koje poduzimamo u ovoj oblasti rezultirale su činjenicom da već četiri godine nismo imali nijedan teroristički incident u BiH - naglasio je Mektić, te upoznao sa započetim projektima prevencije i deradikalizacije.

Naglasio je da se BiH u posljednje vrijeme suočava sa sve većim problemom ilegalnih migranata čiji je broj povećan za čak 500 odsto te istakao da je neophodan veći angažman i uključenost Evropske unije za zaustavljanje ovih tokova.

Govoreći o ključnim izazovima u BiH, Mektić je posebno istakao raširenu korupciju, kojoj pogoduje nespremnost političkih elita da se suprotstave ovoj pojavi te neefikasnost pravosuđa u procesuiranju ovih krivičnih djela.

Evropski parlamentarci su sastanak ocijenili veoma produktivnim kao i dobijene informacije o ključnim sigurnosnim izazovima i mjerama koje poduzimaju sigurnosne agencije u BiH, naglasivši da će sigurnost u BiH i regionu ostati u fokusu rada ovog pododbora.