open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za SP
BiH produžila niz bez pobjede, Petev krenuo remijem u Helsinkiju
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine remijem u Helsinkiju protiv Finske otvorila je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.
24.03.2021. u 22:36
get url
text

Dvoboj na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju završen je rezultatom 2:2, a svi golovi viđeni su u drugih 45 minuta.

Za BiH su pogađali Pjanić i Stevanović, a Pukki je bio strijelac oba gola za Finsku.

Finci su bolje otvorili meč i dva puta opasno zaprijetili preko svog najboljeg igrača Teemua Pukkija. Član Norwicha u 2. minuti pobjego je odbrani BiH, šutirao, ali je s gol-crte intervenisao Saničanin. Dvije minute kasnije Pukki je izašao jedan na jedan sa Šehićem, a golman Zmajeva pokazao da će ovo biti njegova noć.

Zmajevi su se ubrzo oslobodili pritiska, a na prvu pravu priliku čekali su do 20. minute. Gojak je imao zicer, ali je golman Joronen intervenisao. Sedam minuta kasnije i Stevanović je bio u izglednoj šansi, a Joronen opet izlazi kao pobjednik.

Domaći su na sljedeću šansu čekali do 40. minute. Radilo se o kontranapadu Finaca tri na dva. Prvo je pokušao Pukki, a Šehić odbranio, zatim se lopta odbila u noge Kamare čiji udarac brani bh. čuvar mreže.

Početak drugog poluvremena u Helsinkiju obilježen je dominacijom bh. fudbalera. Gojak je u 47. minuti promašio drugi zicer na utakmici. Četiri minute kasnije dobar prodor i udarac Krunića, ali blok odbrane domaćih.

U 55. minuti BiH je povela. Strijelac je bio Pjanić. Dosuđen je penal za BiH nakon što je jedan igrač Finske igro rukom. Igrač Barcelone preuzeo je odgovornost, šutirao, ali je Joronen odbranio. Pjanić je imao sreće da se lopta odbila u njegove noge tako da je iz drugog pokušaja pogodio.

{$galerijaFotografija}

Slavlje Zmajeva trajalo je samo tri minute. Pukki je iz prve šanse u drugom dijelu uspio savladati Šehića.

Isti igrač 20 minuta kasnije pogađa za potpuni preokret Finske. Pobjegao je Pukki u jednom kontranapadu Finske odbrani Zmajeva, izašao sam pred Šehića i rutinski pogodio za 2:1.

Do kraja meča reprezentacija BiH uspjela je poravnati. U 84. minuti Stevanović je nakon asistencije Džeke matirao Joronena.

Nakon izjednačujućeg gola Zmajevi su pokušali doći i do preokreta, ali nisu uspjeli.

Od posljednje pobjede Zmajeva prošla su 492 dana, ili godina, četiri mjeseca i šest dana.

BiH će u subotu u Zenici odigrati prijateljski meč sa Kostarikom, a tri dana kasnije na Grbavici u 2. kolu kvalifikacija dočekati Francusku.
 

Finska - BiH 24.3.2021
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.