open-navfaktor-logo
search
Znak za uzbunu
BiH: Privatni operateri sve više preuzimaju tržište od tri državne pošte
Tri poštanska operatera u Bosni i Hercegovini zapošljavaju oko pet i po hiljada radnika, a za plaće troše godišnje oko 125 miliona maraka i sve teže se nose sa konkurencijom privatnih poštanskih operatera koji uzimaju sve veći udio na tržištu.
08.06.2021. u 09:29
get url
text

Godišnji prihod tri javna operatera kreće se oko 188 miliona maraka dok 12 privatnih poštanskih operatera po podacima Agencije za poštanski promet BiH godišnje prihoduje više od 90 miliona maraka.

Treba imati u vidu zakonsku obavezu javnih operatera da budu prisutni na cijelom teritoriju, ali i to da su oslobođeni plaćanja PDV-a i da imaju dominantan položaj na tržištu.

Ipak bi zbog neefikasnog upravljanja i brojnih loših poslovnih odluka u budućnosti mogli doći u problem zbog izazova oko liberalizacije tržišta.

Samo u Poštama Srpske danas ima 208 zaposlenih više nego 2015. godine. Za njihove plaće se izdvaja 6,8 miliona maraka više, a ovo poduzeće koje je nekad poslovalo pozitivno danas bilježi gubitke i spasava se subvencijama iz budžeta RS, piše Transparentno.ba.

Tako Pošte Srpske danas imaju oko 130 zaposlenih više nego BH Pošta koja ima gotovo 30 miliona veće prihode. Ipak, iako BH Pošta i dalje posluju pozitivno i ostvaruju značajne prihode, kroz nabavke i donacije ogromna sredstva izdvaja za finansiranje raznih udruženja, sportskih klubova i vjerskih zajednica.

Hrvatska pošta Mostar posluje sa malim profitom iako revizori smatraju da je i on precijenjen a brojni su primjeri nesvrsishodnog trošenja novca ovog javnog poduzeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.