Na nivou šefova država pozvane su Švedska, Finska, Ukrajina i Gruzija, također partnerske zemlje.

Delegaciju Bosne i Hercegovine će predvoditi ministar odbrane BiH Sifet Podžić. U delegaciji će biti i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić, Šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u sa sjedištem u Briselu brigadir Edin Fako, ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić i šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić. 

Stalna komunikacija predstavnika države BiH sa NATO-om posebno je intenzivirana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara ove godine. 

Sastanak između Političko-sigurnosnog komiteta NATO-a i delegacije Bosne i Hercegovine održan je jučer u sjedištu NATO-a u Briselu. Na sastanku je razgovarano o jačanju saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, naročito u političkom, sigurnosnom i odbrambenom području. Nakon nedavnih izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je zapadni Balkan i BiH, kao dio tog prostora, u fokusu NATO-a i najave inicijative jačanja saradnje između BiH i NATO-a, pokrenuta je procedura izrade paketa pomoći BiH.

Prošle sedmice ministar Podžić je na poziv Sekretara za odbranu SAD-a prisustvovao sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u sjedištu NATO-a u Briselu.

VEZANI TEKST - U Briselu održan sastanak o usaglašavanju NATO paketa podrške za BiH

Na marginama sastanka sastao se sa više ministara odbrane, sa kojima je diskutirao o sigurnosnim izazovima na Balkanu i u Evropi, kao i o poboljšanju bilateralne saradnje i jačanju odbrambenih kapaciteta. Još jednom je naglasio da je BiH posvećena ispunjavanju uvjeta za članstvo u NATO savezu, te da je Balkan značajno područje za Evropu i da sve države zajedno moraju raditi na jačanju sigurnosnog ambijenta u regionu, kako bi se stvorili uvjeti za ekonomski razvoj.
 
Parlamentarna skupština NATO-a je 13. juna saopćila da se Bosna i Hercegovina nosi s najtežom političkom krizom "u trenutku ozbiljne međunarodne napetosti u Evropi povezane s ruskim ratom protiv Ukrajine."

Naša zemlja je od 2006. godine članica NATO-ovog Partnerstva za mir, političko-vojnog programa ovog saveza. Četiti godine poslije BiH je pozvana da se pridruži MAP-u, kada su ministri vanjskih poslova Alijanse pozvali vlasti u BiH da riješe ključno pitanje registracije nepokretne vojne imovine. Upis nepokretne odbrambene imovine u državi i dalje je ključan. 

U decembru 2018. godine, ministri su odlučili da je NATO spreman da primi prvi Godišnji nacionalni plan BiH pri MAP-u. Zbog blokada koje je stvarao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prvi ANP odnosno Program reformi u Brisel je upućen u decembru 2019. godine. 

Učestvovanje u MAP-u ne prejudicira odluku o budućem članstvu. Bosna i Hercegovina mora nastaviti provoditi demokratske i odbrambene reforme kako bi ostvarila svoje NATO i EU ciljeve i postala dobro funkcionalna neovisna demokratska država.

Iz NATO saveza konstantno podsjećaju da svakako aktivacija MAP-a ne znači nužno i članstvo, ali daje dobre šanse za taj put, na BiH je da li će to znati iskoristit.

Tri zemlje Zapadnog Balkana Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora članice su NATO-a.