open-navfaktor-logo
search
Borba s koronavirusom
BiH osma u svijetu po broju umrlih; Selimić: Zar virus može sam tako ciljano mutirati!?
Iako je početkom pandemije koronavirusa upozoravano da su u najvećem riziku od obolijevanja stariji i hronični bolesnici, u trećem valu pandemije sve je više osoba srednje životne dobi i mlađih do sada zdravih sa teškim oblicima bolesti, a nisu rijetki ni fatalni ishodi.
30.03.2021. u 18:58
get url
text

U 14. smo mjesecu pandemije. U međuveremenu SARS-CoV-2 mutira, a u BiH do sada su otkriveni britanski, južnoafrički i tzv. češki soj koronavirusa.

Iako su mnogi virusolozi izjavljivali kako su to normalne pojave kod virusa, te da je sa varijantnim sojevima osnovni problem to što imaju veći potencijal lakšeg i bržeg širenja, situacija na terenu govori da je novi val zaraze puno teži jer oboljeli imaju teške kliničke slike, a i smrtnost je veća.

BiH je od početka pandemije u samom vrhu zemalja u svijetu po broju smrtnih ishoda od posljedica COVID-19. Do sada je u našoj zemlji od ove bolesti preminulo 6.220 osoba te smo na stranici Univerziteta John Hopkins na osmom mjestu u svijetu prema broju preminulih na 100.000 stanovnika, što je 3,8 posto.

I u nekim drugim zemljama uočen je porast stope smrtnosti od COVID-19. Danas stiže informacija da je u južnom dijelu Brazila utvrđen iznenadan porast stope smrtnosti među mlađim i sredovječnim osobama nakon što je identificirana nova zabrinjavajuća varijanta virusa, poznata kao P.1, objavili su naučnici, prenosi medRxiv

- Prošla je godina i po, a virusolozi nikako ne mogu "uhvatiti" algoritam djelovanja virusa. Baca nas u očaj, a mi smo bespomoćni! Ovo što se dešava u Brazilu navodi samo na jedno pitanje – zar može sam virus tako ciljano mutirati!? To pobuđuje svaku sumnju. Prvo smo ga imali pola godine i nije bio virulentan. Nakon toga pojavio se virulentniji soj. Godina je iza nas i u tom periodu radno aktivno stanovništvo nije bilo toliko podložno obolijevanju. No, odjednom se pojavio soj koji ugrožava upravo tu populaciju – radno aktivne ljude, mlade, djecu. Naravno, da to pobuđuje sumnju u igranje sa nama preko SARS-CoV-2 – smatra prim. dr. Edo Selimić, pulmolog.

Kaže kako je normalno da virus mutira, a najbolji primjer je virus sezonske gripe, za koju se svake godine iznova pravi vakcina.

- Kod gripe to se stalno mijenja i to znamo, ali ovo što se sada događa sa koronavirusom ide na ciljane grupe stanovništva. Prvo su govorili kako nisu u riziku djeca i radno sposobno stanovništvo, a sad odjednom te grupe obolijevaju i to u velikom broju. Pa smo imali da virus nije toliko virulentan i ne šitri se tako brzo, pa se odjednom pojavi soj, poput britanskog, koji u kratkom roku zaražava ljude. Da se baš virus tako pametno može igrati sa nama, ne mogu povjerovati i nema veze sa onim što smo učili u davna vremena. Šta drugo da pomislim nego da su ovo – ciljane mutacije – naglasio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.