Damir Džumhur, najbolje rangirani bh. teniser, zbog povrede će propustiti play-off susret Davis Cupa protiv selekcije Japana, koji se igra u Osaki od 14. do 16. septembra.

Boje BiH branit će Mirza Bašić (ATP 81/233), Tomislav Brkić (264/153), Nerman Fatić (533/838) i Darko Bojanović (955/923), a Tomislav Brkić i ovoga puta će, osim igračke, biti i u ulozi kapitena.

Kao novi član naše ekipe u Osaku putuje mladi Darko Bojanović, igrač koji je rođen i živi u Njemačkoj, ali se takmiči pod zastavom Bosne i Hercegovine. Bojanović se u tim već ranije dobro uklopio kada je u prošloj sezoni Davis Cupa trenirao sa našim teniserima za vrijeme susreta s Poljskom u Zenici.

Domaćini nas dočekuju u sastavu: Taro Daniel (64/799), Yuichi Sugita (91/-), Go Soeda (176/416) Yasutaka Uchiama (271/102), Ben McLahlan (-/24), te kapiten tima Satoshi Iwabuchi.

Ovo je prvo odmjeravanje snaga japanskih i bh. tenisera u historiji šampionata u kojem će domaća ekipa nastojati da se petu godinu zaredom zadrži u najvišem rangu, dok su naši teniseri prvi put izborili mogućnost da igraju za ulazak u Svjetsku grupu.

Okupljanje našeg tima i prvi treninzi u Teniskom centru Utsubo u Osaki predviđeni su za ponedjeljak 10. septembra.

Žrijeb je najavljen za četvrtak 13. septembra, nakon čega će biti poznat raspored mečeva.

Podsjećamo da se play-off za Svjetsku grupu igra po starom, trodnevnom modelu koji predviđa pet mečeva na tri dobijena seta.