BiH može postati članica EU-a 2025, ali mora ispuniti tri uvjeta

objavljeno: 23.02.2018. u 14:40

Bosna i Hercegovina bi mogla postati članica Evropske unije do 2025. godine, ali mora ispuniti tri ključna uvjeta.  

Poručio je ovo danas član Evropskog parlamenta i izvjestilac za BiH Cristian dan Preda tokom međunarodne ministarske konferencije koju je Ministarstvo vanjskih poslova BiH organizovalo u Banjoj Luci.

Preda je podvukao da trenutno postoji jasna prilika za zemlje Zapadnog Balkana u pogledu evropskih integracija, a što nije bilo slučaj prije, naprimjer, godinu dana.

- BiH bi mogla postati članica EU-a 2025. godine, možda i prije. Ali treba imati na umu nekoliko bitnih stvari. Borba protiv korupcije je glavni uvjet! Nemoguće je da zemlja sa tim nivoom korupcije, kakav postoji u BiH, postane članica EU-a. Drugi bitan uvjet je imati slobodne medije, a ne pod pritiskom stranaka. Treći je da postoje Vlade koje rade za svoje građane. Vjerujete mi, ispunite ta tri uvjeta i bit ćete članica EU-a - istakao je Preda.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je kazao da su danas u Banjoj Luci čuli, "bez uvijanja", da postoji pozitivan ambijent i posvećenost, kako na na nivou BiH, tako i na nivou RS-a i FBiH, a kada je u pitanju nastavak evropskog puta.

- Perspektiva EU-a je ono što stvara kišobran dobre nade i vjeru u bolju budućnost za ljude koji žive u BiH i regiji – istakao je Crnadak.

Nedavno objavljena Strategija EU-a je, tvrdi Crnadak, optimistična i potvrda da EU pravi obavezu i sebi za priključenje zemalja Zapadnog Balkana EU.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je poručila da Srbija, kao i Crna Gora, hoće da na pravi način ispune poziciju lidera.

- Da bismo promijenili vječito sumornu atmosferu očekivanja problema u regiji i da to zamijenimo sa vedrim prilikama za naše građane – dodala je Joksimović.

Ona je istakla da je Srbija očekuje ubrzanje procesa pridruživanja EU.

-To ne treba da bude destimulirajuće ni za koga. Znam za brojne interne probleme u BiH, ali smatram da je važno za sve nas u regionu, posebno u BiH, da se zadrži krovna politika proevropske agende i strateškog pravca ka EU – poručila je Joksimović.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je istakao kako je RS opredijeljen za evropske intergarcije, te da realizuje i prihvata sve svoje obaveze.

- Nadam se da će Upitnik uskoro biti predat i da će biti zadovoljeno ono što je od nas traženo, te da će zemlje Balkana, koje još nisu članice EU-a, smoći snage i naći zajednička rješenja za neriješena pitanja – poručio je Čubrilović.