open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
BiH konačno dobija članove Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog odluke o imenovanju članova Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta. Za usvajanje ovog prijedloga su glasali svi delegati.
25.06.2020. u 14:19
get url
text

Tako će članovi ove Komisije biti Nebojša Radmanović kao predsjedavajući, Nikola Lovrinović i Halid Genjac kao zamjenici, te Lazar Prodanović, Denis Zvizdić, Snježana Novaković-Bursać, Lidija Bradara, Branislav Borenović, Amir Fazlić, Bariša Čolak, Denis Bećirović, Saša Magazinović i Mladen Bosić.

Razlog ranijeg neuspostavljanja Parlamentarnog odbora je, između ostalog, i nepristajanje članova delegacije Evropskog parlamenta da budući Poslovnik eventualno sadrži elemente etničkog ili entitetskog glasanja.

Povodom stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Vijeće za vanjske poslove EU-a je još 16. marta 2015. godine podsjetilo na obavezu BiH iz člana 121. SSP-a o potrebi uspostave Parlamentarnog odbora koji će se sastojati od članova Evropskog parlamenta s jedne strane i članova Parlamentarne skupštine BiH, s druge strane.

Osnovna uloga ovog tijela, kao jednog od organa za provođenje SSP-a, treba biti razvijanje političkog dijaloga, te razmjena stavova između predstavnika Parlamentarne skupštine BiH i zastupnika Evropskog parlamenta. Odborom bi, u skladu sa Poslovnikom o radu koji je tijelo trebalo da donese, naizmjenično predsjedavao član Evropskog parlamenta i član zakonodavnog tijela BiH. Upravo je taj Poslovnik o radu predstavljao prepreku funkcioniranju Parlamentarnog odbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.