open-navfaktor-logo
search
Više od 500 izlagača
BiH kao država partner nagrađena zlatnim priznanjem na sajmu Viroexpo
U Virovitici je otvoren 26. Međunarodni sajam privrede, obrta i poljoprivrede Viroexpo na kojemu je, uime zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, predstavnike Bosne i Hercegovine predvodio predsjednik Privredene komore Federacije BiH Marko Šantić.
18.02.2023. u 13:04
get url
text
Sajam Viroexpo

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu privrede u Virovitici predstavlja se više od 500 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine koja je zemlja partner, zatim Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Makedonije, Italije, Austrije i Azerbejdžana, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

Bosna i Hercegovina na svom štandu predstavila je, između ostalog, turističku i gastro ponudu.

BiH su ove godine na sajmu predstavljali Turistički klaster Hercegovina, Visit Sarajevo, TORS, Una Sana klaster, TZ Bihać, AS Group, vinarije Čitluk i podrumi Andrija, Eko Puđa, Belgrad koje je uime svih komora u BiH okupila Privredna komora FBiH.

Štand BiH dobio je i prestižno zlatno priznanje u kategoriji veliki izlagač.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a svečanosti otvorenja prisustvovali su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović te ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Šime Erlić.

- Glavna tema Viroexpa je privreda, ali tu se naravno moramo nadovezati i na politiku jer ona mora zastupati privredu, odnosno uklanjati prepreke u poslovanju. Stoga je važna dvosmjerna komunikacija između svih učesnika vlasti, od državne do lokalne kako bi se dale jasne smjernice i prijedlozi za rješavanje problema na terenu – kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Bosna i Hercegovina je po drugi put zemlja partner Viroexpa. Prvi put je to bilo 2009., a drugi put 2023. U njeno ime zahvalio je predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Marko Šantić, koji je naglasio povezanost Hrvatske i BiH ne samo kroz graničnu povezanost, već i privredu, ali i izvrsnim rezultatima ostvarenim u vanjskotrgovinskoj razmjeni te projektima prekogranične saradnje.

- Čestitam organizatorima ovog sajma. Kao komora već dugi niz godina vrlo intenzivno sarađujemo s Hrvatskom privrednom komorom i uspješno radimo i zajedničke projekte prekogranične saradnje. Nadamo se i da ćemo kroz ovaj "sajam s dušom", Viroexpo, tu saradnju još i poboljšati – rekao je predsjednik Šantić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.