open-navfaktor-logo
search
Ima li rješenja
BiH ima Dodika, a EU Putina: Da li je Rusiji cilj napraviti žarište na Balkanu kako bi skrenula fokus sa Ukrajine
Tenzije između Ukrajine i Rusije se ne smiruju, te su mogućnosti da dođe do direktnog sukoba vojske Ukrajine i Rusije sve veće.    
22.02.2022. u 16:07
get url
text

Vladimir Putin sinoć je potpisao priznanje Donjecka i Luganska kao nezavisne države, a nedugo zatim predsjednik Rusije naredio je da ruska vojska uđe u područje Donbasa. 

Dešava se scenarij kojeg su se mnogi pribojavali, a vojni analitičar Nedžad Ahatović smatra da je ovakav rasplet događaja bio očekivan. 

- Putin je prvo rekao da neće priznati te oblasti dok ne vidi da li je sporazum iz Minska još "živ" koji je 2020. godine potpisan. On je sada odjednom ocjenio da je taj sporazum "mrtav" i da više nema zbog čega pregovarati i da će Rusija priznati te dvije regije kao nezavisne države. Nakon toga bilo je očekivano da će on u tim oblastima uspostaviti vojno prisustvo i kako bi spriječio navodnu ukrajinsku invaziju - kazao je Ahatović za Faktor.

VEZANI TEKST - Putin poslao vojsku u Donjeck i Lugansk: Objavljen video i ukaz o "mirovnoj misiji"
 

Na pitanje da li će doći zvanično do prvog otvorenog sukoba ruske i ukrajinske vojske, Ahatović smatra da ruska strana traži bilo kakav incident od ukrajinske vojske kako bi izvršila napad na Ukrajinu. 

- Ukrajinsku vojsku konstantno optužuju za granatiranje tih područja, za ubacivanje nekih diverzantskih grupa i slično. To još nije dovoljan razlog da Rusija interveniše i krene u otvoreni obračun sa ukrajinskom vojskom. Za nadati se je da će se na ovom završiti u narednom periodu, ali sve su opcije otvorene i lako može da se pretvori u opći rat između Rusije i Ukrajine koji neće biti nimalo ravnopravan. Takav rat će biti kraktotrajan i vrlo prljav - ističe Ahatović. 

Ahatović smatra da se ova situacija vrlo lako može povezati sa situacijom u Bosni i Hercegovini i regionu.

- Bosna i Hercegovina ima Milorada Dodika, a Evropska Unija i NATO imaju Putina. Kod nas se ne može desiti scenarij u ovakvom obimu, a s obzirom na to da je Rusija vrlo jasno izrazila stav kada je u pitanju ulazak BiH u NATO, onda se može svašta očekivati. Ukoliko krene taj sukob između Ukrajine i Rusije, onda će Rusija tražiti načina da pokrene određena krizna žarišta u svijetu kako bi se zapadna vojna alijansa bavila tim kriznim žarištima i sklonila fokus sa Ukrajine prema novonastalim situacijama - kazao je Ahatović.

Mišljenja je da će NATO u svakom smislu podržavati Ukrajinu, te da Rusiji neće biti lako voditi takav sukob, te će, kako navodi, Putinu biti od velike koristi da se fokus sa novonastale u Ukrajini preseli negdje drugo.

VEZANI TEKST - Vučić: Izdao sam nalog Vojsci Srbije da bude spremna; Plenković: Osuđujemo ruske poteze
 

- Ovdje u regionu imamo dva zamrznuta konflikta. Jedan u BiH, a drugi na Kosovu, tako da se i tu svašta može očekivati. Vidimo da je i Vučić vojsku podigao u pripravnost. To je tipična beogradska dramaturgija kada je u pitanju situacija na Balkanu - kaže Ahatović. 

Smatra suludim izjavu Aleksandra Vučića da je Vojska Srbije mnogostruko jača od Jugoslovenske narodne armije. 

- Takva izjava je predimenzionirana, bivša JNA imala je 11 milijardi dolara vrijednosti u naoružanju. To je pokušaj da se na određeni način afirmiše status Srbije u regionu kao neutralne zemlje koja zadržava svoju vojnu neutralnost. S obzirom na to da je Srbija u okruženju NATO-a, a ima partnerske odnose sa Rusijom u tom kontekstu ja shvatam njegovu izjavu. Niko se nije pretjerano zabrinuo što je Srbija podigla svoju vojnu pripravnost - istakao je. 

Dotakao se i Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije, koji tvrdi da se na ukrajinskoj strani bore strani borci iz Bosne i Hercegovine i Kosova. 

- Neka to Lavrov dokaže. Mi imamo zakon o tome i takvi bi bili sankcionisani. Vrlo rado će vlasti BiH postupiti u skladu s dokazima koje dostavi ruska strana, ako ih imaju uopće. Ali ipak mislim da je to stvaranje pritiska i uvlačenje našeg regiona u čitavu ovu situaciju. Putin je nedavno izjavio da je NATO vodio rat u Jugoslaviji, Lavrov je rekao da je snage NATO-a inscenirale masakr na Kosovu. Sve su to izjave koje su date u aktuelnom trenutku i koje se odnose na novonastalu situaciju sa Ukrajinom - ističe on. 

Izlazak iz ove krize moguć je, kako smatra Ahatović, diplomatskim putem. Pitanje je da li će doći do sastanka predsjednika SAD-a i Rusije, s obzirom na to da je Biden uslovio održavanje sastanka samo ukoliko Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

- Putin je u prednosti sada. Bilo šta da se desi i ako zapadna strana pristane na pregovore to će značiti uspjeh za Rusiju. Ukoliko do toga i ne dođe, opet će Rusija "rastegnuti mišiće" kao vojna sila, kao što to i jesu. U oba slučaja, Rusija u smislu sučeljavanja sa svojim suparnicima pobjeđuje. Trpit će posljedice i sankcije, ali izgleda da su spremni na to - kaže Ahatović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.