open-navfaktor-logo
search
Korona odgodila podjelu
BiH dosad dobila 11 objekata bivše SFRJ u svijetu: Šta smo s njima uradili
Kroz Aneks B Sporazuma o sukcesiji, koji se odnosi na diplomatska i konzularna predstavništva bivše SFRJ, među državama nastalim raspadom Jugoslavije raspodijeljene su 72 od 123 nekretnine, a za pet objekata dogovorena je zajednička prodaja.
22.03.2021. u 08:20
get url
text
Rezidencija u Njujorku

Prema podacima iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u dosadašnjoj raspodjeli našoj zemlji je dodijeljeno 11 objekata i to:

1. London - ambasada
2. Austrija – rezidencija
2. Italija – stan
3. Kanada – ambasada
4. Mađarska – rezidencija
5. Norveška – ambasada
6. SAD – kuća
7. Španija – ambasada
8. Turska – ambasada
9. Kenija – ambasada
10. Alžir – ambasada – BiH i RH u jednakim dijelovima
11. Obeštećenje za garaže Egipat.

Pitali smo šta je s tom imovinom urađeno.

VEZANI TEKST - Novcem od Srbije BiH će opremiti ambasade u Budimpešti i Madridu

- Preuzeti objekti u Londonu, Otavi, Oslu i Ankari su renovirani i stavljeni u funkciju ambasada Bosne i Hercegovine u ovim gradovima, stan u Milanu će biti korišten za smještaj zaposlenih u GKBiH u Milanu. Objekti u Beču, Madridu i Budimpešti su u fazi renoviranja, a radi stavljanja u funkciju – odgovorili su nam iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kada je u pitanju zajednička prodaja imovine bivše SFRJ, koja se odvija prema Rezoluciji sa 18. sastanka Zajedničkog komiteta, ona se odnosi na imovinu u Bonu, Bernu, Tokiju i New Yorku (rezidencijalni stan i Stalna misija bivše SFRJ).

- Od navedene imovine do sada su prodati objekti u Bonu, Tokiju, jedan u New Yorku, i Washingtonu, od čega je Bosna i Hercegovina ostvarila prihod u ukupnom iznosu od oko 7,5 miliona KM. U skladu sa Odlukama Vijeća ministara BiH, ova sredstva će biti korištena za rekonstrukciju i stavljanje u funkciju preuzetih objekata u Madridu, Beču i Budimpešti, te za kupovinu objekta za potrebe smještaje Ambasade BiH u Podgorici – istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.

Napomenimo da se ovaj proces odvija od 2001. godine.

Iz MVP-a su naveli da se daljnje aktivnosti Zajedničkog komiteta odnose na nastavak raspodjele preostalih nekretnina, kao i na pitanje fizičke raspodjele velikih kompleksa bivše SFRJ u Ruskoj Federaciji i Republici Indiji.

- Rezolucijom sa nastavka 19. sastanka u Beogradu dogovorena je načelna podjela kompleksa u Braziliji, pri čemu je kuća koja pripada ovom kompleksu dodijeljena Bosni i Hercegovini. Također je dogovoreno da se izvrši i podjela zemljišta površine oko 25.000 metara kvadratnih uz poštivanje principa funkcionalnosti i proporcija po vrijednosti dodijeljenoj svakoj državi sljedbenici – izvijestili su iz MVP-a BiH.

Na sastanku u Skoplju krajem 2019. godine na nivou eksperata pripremljen je konkretan prijedlog za podjelu ovog zemljišta. Taj prijedlog bi trebao biti verifikovan na idućem sastanku Zajedničkog komiteta.

- Sastanak Zajedničkog Komiteta ovlaštenih predstavnika za provedbu Aneksa B treba da se održi u Sarajevu, a prolongiran je zbog epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19 – istakli su iz Ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.