open-navfaktor-logo
search
Odjeci iz Ljubljane
BiH dobila organizaciju EP-a, reforma u Ligi nacija, kreće novo klupsko takmičenje
Treće klupsko takmičenje u Evropi, o kojem se dosta govorilo i pisalo u posljednje vrijeme, zvat će se UEFA Evropska Konferencijska liga, koja počinje od 2021. godine
24.09.2019. u 20:36
get url
text

Osim što su na današnjoj sjednici Izvršnog odbora UEFA određeni domaćini naredna tri finala Lige prvaka, kao i polufinala i finala Evropskog prvenstva 2020. godine, Evropska fudbalska federacija odlučila je promijeniti i format takmičenja u Ligi nacija.

Baš kao što je to napisala njemačka agencija DPA u ponedjeljak, krovna kuća evropskog fudbala proširila je elitni rang Lige nacija (Liga A) sa 12 na 16 timova. To znači da će sve selekcije koje su u premijernoj sezoni ovoga takmičenja završile na posljednjem mjestu u elitnim grupama ipak sačuvati svoj status, a pridružit će im se Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska i Švedska.

Posebno bitna odluka za N/FSBiH je činjenica da je UEFA našem nacionalnom savezu povjerila organizaciju Evropskog prvenstva za kadetkinje koje će se održati 2022. godine.

Treće klupsko takmičenje u Evropi, o kojem se dosta govorilo i pisalo u posljednje vrijeme, zvat će se UEFA Europe Conference League ili bosanskim jezikom rečeno UEFA Evropska Konferencijska liga, koja počinje od 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.