open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
BiH dobija 180 miliona eura za koridor Vc
Kredit će biti isplaćen u dvije tranše. Prva u vrijednosti 120 miliona eura bit će iskorištena za izgradnju tunela Ivan i dionice na sjeveru zemlje  
12.09.2018. u 15:48
get url
text

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, i Sue Berret, direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), danas su u Sarajevu potpisali ugovor o 180 miliona eura kredita, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sredstva su namijenjena za izgradnju dvije dionice autoputa Poprikuše - Nemila dužine 5,1 kilometara i Mostar Jug - tunel Kvanj dužine 8,7 kilometara te tunela Ivan na Koridoru Vc.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što ponovo imam dobar razlog da s čelnicima EBRD-a potpišem sporazum koji će osigurati nove kilometre autoceste na Koridoru Vc u BiH - naglasio je Bevanda i dodao:

"Zahvaljujem se Delegaciji Evropske unije za ovaj značajan doprinos izgradnji autocesta, posebno sam zahvalan rukovodstvu i cijelom timu EBRD-a, ali i svima koji su sudjelovali u ovom procesu. Korisnicima kredita Autocestama Federacije želim da što prije završe tenderske procedure i uspješno okončaju radove na ovim dionicama autocesta kroz BiH."

Berret je istakla da su sa zadovoljstvom potpisali ugovor o zajmu 180 miliona eura BiH, te da će on omogućiti izgradnju tri nove dionice na Koridoru Vc, čija je ukupna dužina 16 kilometara.

- Kredit će biti isplaćen u dvije tranše. Prva u vrijednosti 120 miliona eura bit će iskorištena za izgradnju tunela Ivan i dionice na sjeveru zemlje. Prva tranša će biti odmah na raspolaganju, a druga tranša od 60 miliona eura bit će stavljena na raspolaganje sljedeće godine i iskorištena za izgradnju dionice kod Mostara. EU je naš strateški partner u izgradnji Koridora Vc i veoma smo zadovoljni što su iz fonda za Zapadni Balkan odobrena značajna grant sredstva za ovaj kredit - kazala je Berret.

Dodala je da će autoput unaprijediti povezanost BiH s evropskim tržištima, što je ključno za budući razvoj zemlje.

-Aspekt zbog kojeg smo veoma sretni je to što će projekt omogućiti mladim ljudima edukovanje na radnom mjestu tokom faze izgradnje. Ovaj cilj će biti podržan tehničkom pomoći u iznosu malo većem od milion eura - rekla je Berret.

Lars-Gunnar Wigermark, šef Delegacije EU-a u BiH, naglasio je da je iz evropskih grantova već izdvojeno 100 miliona eura. Uz nepovratna sredstva evropskih poreskih obveznika koja su dodijeljena BiH, kao veoma važnu činjenicu izdvojio je podatak da i krediti koje daje EBRD imaju izuzetno povoljne kamatne stope, vjerovatno najniže na svjetskom tržištu.

-Prenosimo direktne poruke iz Brisela i ovim šaljemo jasan signal i BiH i zemljama zapadnog Balkana da želimo da budete dio naših mreža povezivosti, naše infrastrukture i kompletne mreže EU-a - poručio je Wigemark.

 Uvjeti kredita su povoljni, a rok otplate je 15 godina, uključujući četiri godine grace perioda na otplatu glavnice. Očekuje se da će kredit biti sufinansiran investicionim grantom Evropske unije u iznosu od 11,8 miliona eura iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Grant bi trebao biti odobren u decembru ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.