open-navfaktor-logo
search
Protiv domaćina
BiH debituje na Euru: Mogu li Šumanovi izabranici iznenaditi velike favorite?
Protivnik našim najboljim rukometašima u prvom kolu grupe D večeras u Trondheimu od 20.30 sati bit će domaća selekcija Norveške
10.01.2020. u 07:46
get url
text

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas debituje na Evropskom prvenstvu. Protivnik našim najboljim rukometašima u prvom kolu grupe D večeras u Trondheimu od 20.30 sati bit će domaća selekcija Norveške.

Norveška je prema mišljenju brojnih rukometnih stručnjaka jedan od glavnih favorita za najviši plasman, no selektor našeg nacionalnog tima Bilal Šuman zna odakle vreba najveća opastnost po njegove izabranike, a očito je sa svojim saradnicima dobro izanalizirao današnjeg protivnika.

VEZANA VIJEST - Debituju Zmajevi: Sve što morate znati prije početka Evropskog prvenstva u rukometu

- Želim da i mi trčimo kontru i polukontru gdje su Norvežani suvereni. Protiv Danske su prije tri-četiri dana imali 25 kontri. To znači da veoma brzo završavaju napade, bit će jedan ogroman fokus na vraćanju u odbranu i da pokušavamo sve vrijeme da igramo šest protiv šest - kazao je Šuman.

Šuman je u Norvešku poveo 19 igrača, no samo njih 16 večeras će se moći naći u zaspisniku. Dobra vijest je svakako da su svi igrači zdravi i spremni za utakmicu, iakom su pred put u Norvešku tek manjih zdravstvenih problema imali Nikola Prce i Vladimir Vranješ.

VEZANA VIJEST - Demirović: Naša grupa je najteža, ali evo šta bi moglo biti od koristi

- Na Evropsko prvenstvo nismo došli da gledamo kako drugi igraju već da pokažemo da možemo i mi igrati. Fizički ne zaostajemo nikako od bilo koje selekcije na EP. Imamo visinu, dužinu i širinu koja je potrebna za igrati na ovakvim takmičenjima - naglasio je Šuman.

Baš kao što je Šuman naglasio Norvežani su opasni iz kontri i iskoristit će i svaku najmanju grešku svog protivnika. Istina je da su hendikepirani izostankom Bjartea Myrhola, no sigurno da imaju dovoljno širok roster pa će se odsustvo isusnog pivota jedva osjetiti.

Sjajni bek Sander Sagosen, uz odlična krila, bit će prva prijetnja Benjaminu Buriću i Nebojši Grahovcu, no kako prije nekoliko dana u razgovoru za Faktor reče bivši selektor Zmajeva Dragan Marković, BiH igra odbranu kakva baš i ne odgovora Norvežanima, pogotovo kada je riječ o postavljenom napadu.

VEZANA VIJEST - Marković za Faktor: Ma šta neko mislio, Norvežanima neće biti lako protiv naše odbrane

Prvog dana Evropskog prvenstva iznenađenja nije bilo, a nadati se da najbolji bh. rukometaši mogu biti ti koji će prirediti prvo veliko iznenađenje.

Utakmica Norveška - BiH počinje u 20.30 sati, uz direktan TV prijenos na BHT1, dok se drugi susret iz grupe između Francuske - Portugala igra od 18.15 sati.

Raspored:
Češka - Austrija (18.15 sati)
Francuska - Portugal (18.15)
Slovenija - Poljska (18.15)
Norveška - Bosna i Hercegovina (20.30)
Sjeverna Makedonija - Ukrajina (20.30)
Švedska - Švicarska (20.30)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.