open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
BiH će primiti prvu tranšu iz paketa EU-a vrijednog 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uručila je danas šefu Delegacije Evropske unije i specijalnom predstavniku EU u BiH ambasadoru Johannu Sattleru potpisani Sporazum o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za zapadni Balkan u korist BiH za 2023. godinu između EU-a i BiH.
04.04.2023. u 15:02
get url
text

Ovaj paket, vrijedan 70 miliona eura, omogućit će pomoć najugroženijim domaćinstvima u suočavanju sa rastućim cijenama kao i pomoć u energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini.

- Radi se o paketu podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini od 70 miliona eura za ublažavanje socio-ekonomskih posljedica izazvanih energetskim krizama i koje su izazavale porast cijena – kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Na ovaj način, dodala je ona, pomažemo najugroženijim kategorijma stanovništva u BiH, koji su se suočili sa porastom cijena energenata.

- Zatim, konkretna pomoć ide na pomoć stambenim jedinicama, u smislu energetske učinkovitosti. Također, podrška ide u okviru ovog paketa malim i srednjim preduzećima, koja su zapravo i osnova naše privrede, a i ono što bi trebalo činiti u budućnosti ekonomski rast i razvoj – navela je Krišto.

Šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je kazao da ovaj korak znači da će BiH primiti prvu tranšu iz paketa vrijednog 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima. Po njegovim riječima, to je oko 170 hiljada domaćinstava u BiH.

Također će pomoći energetsku tranziciju kao vid ulaganja u budućnost ove zemlje.

- Naša poruka vama je da možete računati da će EU biti uz vas posebno u teškim trenucima – kazao je ambasador Sattler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.