open-navfaktor-logo
search
Bez posebnih uvjeta
BiH će od MMF-a dobiti 300 miliona eura
Bosna i Hercegovina će od Međunarodnog monetarnog fonda dobiti čak 300 miliona eura pod najpovoljnijim uvjetima, a da pritom nije morala sprovesti nijednu reformu.
09.06.2021. u 08:26
get url
text

Iako je međunarodna zajednica snažno stala na stranu MMF-a u njihovom insistiranju da BiH ispuni uvjete prije nego što dobije novac, MMF je namjerom da isplati 300 miliona eura bez ikakvih uvjetovanja nesvjesno i nenamjerno pokopao šansu da novi aranžman, koji sadrži i one reforme koje je spomenulo i Vijeće za provedbu mira (PIC), bude usvojen, pišu Nezavisne.

Pojašnjenja radi, MMF se na ovu isplatu odlučio kako bi pomogao svim zemljama članicama da lakše savladaju posljedice koronakrize i njenog utjecaja na ekonomiju, ali nesvjesno su oslabili vlastite napore da se u BiH pokrenu reforme.

Važno je istaći da BiH neće moći podići ovaj novac od MMF-a, već će dobiti određenu količinu SDR-a, odnosno pravo da se kod bilo koje članice MMF-a zaduži po minimalnoj stopi u visini od 300 miliona eura. SDR alokacija trebala bi biti distribuirana zemljama članicama do sredine augusta.

SDR čini korpica pet vodećih svjetskih valuta - dolar, euro, juan, jen i britanska funta - i predstavlja knjigovodstvenu jedinicu za transakcije među zemljama članicama.

U MMF-u kažu da su rezerve u SDR-u važne za svaku zemlju jer je čine finansijski jačom i daju joj mogućnost da ih u vremenima kriza može iskoristiti za hitne potrebe.

- Svijet prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu još od Velike depresije. Oko 150 zemalja će imati niži bruto domaći proizvod nego 2019, a mnoge zemlje će biti manje u mogućnosti da plate za vakcine ili investiraju u oporavak, a istovremeno su sve zaduženije - kažu u MMF-u.

SDR će zemljama članicama pomoći da ojača njihove rezerve kroz korištenje kolektivne snage MMF-a i na taj način će pružiti likvidnost zemljama u razvoju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.