open-navfaktor-logo
search
SAD
Bidenovi pomoćnici pronašli još povjerljivih dokumenata
Pomoćnici američkog predsjednika Joea Bidena pronašli su novu grupu povjerljivih vladinih dokumenata na drugoj lokaciji, prenosi BBC. Prvi set pronađen je u privatnoj kancelariji u Washingtonu koji je Biden koristio nakon što je bio potpredsjednik.
12.01.2023. u 08:31
get url
text

Ovo pitanje je pod kontrolom američkog ministarstva pravde.

Ovo pitanje razmatra američko ministarstvo pravde. Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump suočen je sa krivičnom istragom zbog navodnog pogrešnog rukovanja povjerljivim dosjeima. U srijedu još nije bilo jasno kada i gde su Bidenovi pomoćnici pronašli dodatnu tranšu dosjea.

Prva grupa od oko deset dokumenata otkrivena je u novembru u Penn Biden centru, istraživačkom centru u blizini Bijele kuće, ali je izašla na vidjelo tek ove sedmice. Ti dokumenti navodno uključuju dopise američkih obaveštajnih službi i brifing materijale koji se odnose na Ukrajinu, Iran i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Bijela kuća još nije komentarisala novootkrivenu seriju spisa. Međutim, ovo otkriće potvrdili su američki partner BBC-ja CBS i drugi američki mediji.

Tokom svog dnevnog brifinga za štampu u srijedu, sekretar za štampu Joea Bidena Karine Jean-Pierre odbila je da odgovara na pitanja o prvom setu fajlova.

- Ovo je u fazi razmatranja Ministarstva pravde - rekla je ona te dodala da neće "ići dalje od onoga što je predsjednik rekao u utorak".

Biden je u utorak rekao da je "iznenađen" otkrićem spisa i da "sarađuje" sa Ministarstvom pravde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.