open-navfaktor-logo
search
Saslušanje u Washingtonu
Bidenova administracija dobija preporuke za Balkan, smjernice daju dokazani prijatelji BiH
Danas će u Komitetu za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) biti održano saslušanje na temu buduće politike SAD-a prema Balkanu.
Nedim Pobrić
08.12.2020. u 09:02
get url
text
Eliot Engel i Madeleine Albright
Eliot Engel i Madeleine Albright

Saslušanje "Balkan: Preporuke za politiku za novu administraciju" organizirao je kongresmen Eliot Engel.

Pred Komitetom za vanjske poslove će goviriti bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright, profesor Daniel Serwer, te analitičar Janusz Bugajski.

Serwer je prije nekoliko dana u intervjuu za Al jazeeru Balkans kazao da BiH treba centralizaciju vlasti, raspuštanje entiteta i kantona i građansku inicijativu.

- Uvjeren sam da BiH ne može biti funkcionalna evropska država bez izmjena Dejtonskog ustava, koji je dio samog Sporazuma. Politika na svim nivoima ostaje zamrznuta u konstantnim etničkim nesuglasicama. Arhitektura podjele države na dva entiteta, kantone i općine, omogućava pravo veta na sve odluke, i važnije, i manje važne. Dejtonskoj BiH je 25 godina i vrijeme je da se ponaša kao odraslo stvorenje – kazao je Serwer.

Novu američku administraciju predvodit će predsjednik Joe Biden, dokazani prijatelj BiH koji je za vrijeme agresije insistirao na ukidanju embarga na oružje, te na intervenciji NATO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.