open-navfaktor-logo
search
Nije pretjerivao
Biden: Zelenski nije htio čuti upozorenja o ruskoj invaziji
Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije htio čuti američka upozorenja uoči invazije Rusije na njegovu zemlju.
11.06.2022. u 09:03
get url
text

- Mnogi su mislili da pretjerujem kada sam govorio o ruskom napadu na Ukrajinu, prije nego što je počeo - rekao je Biden na prijemu u Los Angelesu, na kojem su se prikupljala sredstva za Demokratsku stranku.

- Ali znao sam da imamo informacije u tom smislu. Putin će preći granicu. Nije bilo sumnje, ali Zelenski nije to htio čuti - rekao je Biden novinarima, prenosi Hina.

Sjedinjene Države počele su upozoravati o pripremama za invaziju na Ukrajinu puno prije nego što je ruski predsjednik 24. februara objavio "specijalnu operaciju", piše France presse. Ta upozorenja izazvala su nevjericu, pa čak i kritike nekih evropskih saveznika, koji su tada smatrali da Sjedinjene Države pretjeruju.

Krajem januara, podsjeća Bloomberg, nakon što su američki dužnosnici rekli da će Putin uskoro izvršiti invaziju, neimenovani ukrajinski dužnosnik rekao je za CNN da je Zelenski rekao Bidenu da se smiri s izjavama o invaziji jer stvara paniku.

U ponedjeljak je američka direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla da je Biden čak skinuo tajnost s obavještajnih podataka o ruskoj invaziji u pokušaju da uvjeri skeptične saveznike da će se to zapravo dogoditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.