open-navfaktor-logo
search
Opozvao uredbu
Biden zaustavio finansiranje Trumpovog zida na granici sa Meksikom
Američki predsjednik Joe Biden opozvao je uredbu svog prethodnika Donalda Trumpa koja je omogućila finansiranje izgradnje zida na američko-meksičkoj granici.
11.02.2021. u 21:26
get url
text

U pismu Kongresu Biden je napisao da je uredba "neopravdana" i da se novac poreznih obveznika više neće trošiti na taj zid, prenosi BBC.

Trump je 2019. proglasio vanredno stanje na južnoj granici što mu je omogućilo da zaobiđe Kongres i iskoristi novac iz vojnog budžeta za izgradnju zida.

Kada je napustio Bijelu kuću, Trump je na njegovu izgradnju potrošio oko 25 milijardi dolara.

Biden je današnjim potezom, jednim u nizu izvršnih uredbi koje je potpisao od stupanja na dužnost predsjednika, poništio ključne dijelove agende svog prethodnika.

U pismu Kongresu Biden je također naveo da će zatražiti reviziju "svih resursa koji su prisvojeni ili preusmjereni" za izgradnju zida.

Podsjetimo, izgradnja zida bila je jedno od glavnih Trumpovih obećanja u predsjedničkoj kampanji 2016. godine.

Demokrati su se tome snažno opirali, no razne vrste ograda u dužini od 1.000 kilometara već su bile postavljene prije nego što je Trump u januaru 2017. godine postao predsjednik.

Tokom njegovog mandata izgrađeno je 128 kilometara novih barijera na mjestima gdje nije bilo nikakvih prepreka, a na dužini od 654 kilometara zamijenjene su postojeće ograde i ostale strukture.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.