- Skoro osam mjeseci nakon rata, svijet je upravo pokazao da je ujedinjeniji i odlučniji nego ikada, da Rusiju smatra odgovornom za kršenja. Zajedno sa Generalnom skupštinom UN-a nećemo tolerisati nezakonite pokušaje aneksije ili nasilnu krađu susjednog zemljišta - rekao je Biden.

Kako je kazao, ulozi ovog sukoba su jasni svima, i svijet je kao odgovor poslao jasnu poruku: - Rusija ne može izbrisati suverenu državu sa mape.

- Rusija ne može promijeniti granice silom. Rusija ne može preuzeti teritoriju druge zemlje kao svoju. Ukrajina ima ista prava kao i svaka druga suverena država. Ona mora biti u mogućnosti da bira sopstvenu budućnost, a njen narod mora biti u mogućnosti da mirno živi unutar svojih međunarodno priznatih granica - dodao je Biden.

Glasanje na Generalnoj skupštini od 193 člana održano je nakon što je svjetsko tijelo u ponedjeljak sazvalo hitnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o nezakonitim referendumima za rusku aneksiju dijelova istočne Ukrajine, Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona.

Protiv rezolucije glasalo je pet država: Rusija, Venecuela, Sjeverna Koreja, Bjelorusija i Sirija, dok su 33 zemlje bile uzdržane, među kojima Kina i Indija.

Rezolucijom Generalne skupštine UN-a pozivaju se sve države i međunarodne organizacije da ne priznaju bilo kakvu promjenu statusa četiri regiona u istočnoj Ukrajini i zahtijeva da Rusija odmah i bezuslovno poništi svoje odluke.