Biden će se u Briselu sutra susresti sa predstavnicima zemalja članica NATO-a, liderima zemalja G7 i Evropske unije, a tema razgovora bit će ruska agresija na Ukrajinu. Očekuje se da će predsjednik SAD-a tokom posjete objaviti novi set sankcija Rusiji.

Nakon Belgije Biden će otputovati u Poljsku, gdje će se sastati s predsjednikom te zemlje Andrzejom Dudom. Tema tih razgovora bit će odgovor na izbjegličku krizu i kršenje ljudskih prava, što su posljedice napada Rusije na Ukrajinu.

- Tokom ovog putovanja jasno ćemo poručiti da je Zapad ujedinjen u odbrani demokratije. Putin je mislio da će nas podijeliti, ali smo jači nego bilo kada u novijoj historiji. Stojimo s Ukrajinom i osigurat ćemo da Putin plati visoku ekonomsku cijenu za svoja djela - poručio je Joe Biden prije polaska u Evropu.

Netom prije dolaska predsjednika u Brisel američki državni sekretar Antony Blinken objavio je da "prema dostupnim inormacijama, američka vlada procjenjuje da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini".

- Nastavit ćemo da dijelimo informacije sa saveznicima i partnerima i tražimo odgovornost - poručio je Blinken.