open-navfaktor-logo
search
Upozorio na posljedice
Biden: Slanje američkih trupa u Ukrajinu nije opcija koja je "na stolu"
Američki predsjednik Joe Biden rekao je danas da slanje američkih trupa na teren u Ukrajini u slučaju ruske invazije "nije na stolu".
08.12.2021. u 20:36
get url
text

Ali Biden je također upozorio na ozbiljne posljedice ako Rusija izvrši invaziju, prenosi BBC. 

Neposredno pred odlazak u posjetu saveznoj američkoj državi Missouriju, Biden se obratio novinarima u Bijeloj kući i komentirao jučerašnji razgovor kojeg je posredstvom video poziva vodio sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Putinu sam rekao da će se suočiti s do sada neviđenim, teškim ekonomskim posljedicama ako okupira Ukrajinu - kazao je Biden.

Američki predsjednik Biden je rekao da misli da ga je Putin veoma dobro shvatio.

- Možda ćemo trebati povećati vojno prisustvo u NATO članicama, a Putinu sam rekao da bismo mogli i Ukrajini poslati dodatnu odbrambenu pomoć - kazao je Biden.

Na upit da li će SAD slati svoje vojnike u Ukrajinu, Biden je kazao da ta opcija trenutno nije na stolu, ali da je i to moguće ako NATO saveznici kažu da Ukrajini treba i vojno pomoći.

Jučerašnji virtuelni sastanak dvojice predsjednika imao je za cilj smanjenje tenzija u regionu nakon velikog gomilanja ruskih trupa duž istočne granice Ukrajine. Rusija je optužila Ukrajinu za provokaciju i tražila garancije protiv širenja NATO-a na istok i raspoređivanja oružja u blizini Rusije.

Ukrajinske vlasti rekle su da bi Moskva mogla krenuti u vojnu ofanzivu krajem januara naredne godine, iako američki zvaničnici kažu da još nije jasno da li je predsjednik Putin donio takvu odluku.

Govoreći u srijedu, Putin je odbio reći da li će narediti trupama da krenu u Ukrajinu. Podvukao je da "ne može sjediti i ne činiti ništa dok se vojna alijansa NATO-a približava Rusiji".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.