open-navfaktor-logo
search
SAD
Biden se obratio javnosti nakon dešavanja u Afganistanu: Stojim iza svoje odluke...
Predsjednik SAD-a Joe Biden obratio se večeras javnosti povodom dešavanja u Afganistanu, gdje su talibani preuzeli vlast. Biden je o Afganistanu posljednji put govorio prošlog utorka kad je branio svoju odluku da povuče vojnike iz te zemlje i uzdao se u to da tamošnja vojska ima snage obraniti se od talibana.
16.08.2021. u 22:32
get url
text

- Otišao sam u Afganistan prije gotovo 20 godina s jasnim ciljevima: uhvatiti one koji su nas napali 11. septembra 2001. i pobrinuti se da Al Qaeda ne može koristiti Afganistan kao bazu iz koje će nas ponovno napasti. Učinili smo to. Oštro smo to učinili, degradirali Al Qaidu i Afganistan. Nikada nismo odustali od lova na Osamu bin Ladena i dobili smo ga. To je bilo prije deset godina - rekao je Biden.

VEZANI TEKST - Strah vlada Kabulom: Stanovništvo hvata posljednje letove, na aerodromu poginulo pet osoba

- Naša misija u Afganistanu nikada nije trebala biti izgradnja nacije. Nikada nije trebala stvarati jedinstvenu, centraliziranu demokraciju - dodao je.

Biden je kazao da je naslijedio odluku bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da povuče trupe iz Afganistana do kraja maja, te da su njegova dva izbora bila slijediti taj sporazum ili eskalirati sukob slanjem još hiljada američkih vojnika u borbu protiv talibana.

- Stojim iza svoje odluke. Nakon 20 godina, na teži sam način naučio da nikada nije bilo dobro vrijeme za povlačenje američkih snaga - kazao je Biden.

Američki predsjednik je priznao i da nije očekivao ovako brzu reakciju talibana.

- Američke trupe ne mogu i ne trebaju se boriti u ratu i ginuti u ratu u kojem afganistanske snage nisu voljne boriti se same za sebe - dodao je Biden.

Poručio je talibanima da će, ako napadnu osoblje ili poremete operaciju, američki će odgovor biti brz i snažan.

- Ako je potrebno, branit ćemo naš narod - istakao je Biden.

On je nagalsio i da su scene koje gledamo u Afganistanu potresne, posebno za američke veterane, diplomate, humanitarne radnike.

- Događaji koje sada vidimo nažalost su dokaz da nikakva količina vojne sile nikada ne bi donijela stabilan, jedinstven, siguran Afganistan - zaključio je američki predsjednik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.