open-navfaktor-logo
search
Samit u Glasgowu
Biden se izvinio zbog Trumpovog povlačenja iz klimatskog sporazuma
Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak se izvinio svjetskim liderima zbog povlačenja iz globalnog klimatskog sporazuma koji je inicirao njegov prethodnik Donald Trump i rekao da borbu protiv krize treba posmatrati kao ekonomsku priliku.
01.11.2021. u 18:21
get url
text

Referirajući se na Trumpa, koji se povukao iz Pariskog sporazuma o klimi o svjetskoj akciji za smanjenje emisije stakleničkih plinova, Biden je na samitu COP26 u Glasgowu rekao da mu je žao.

- Pretpostavljam da se ne bih trebao ispričavati, ali se izvinjavam zbog činjenice da su se Sjedinjene Države u prošloj administraciji povukle iz Pariskog sporazuma - rekao je, napominjući da je jedan od njegovih prvih djelovanja po preuzimanju dužnosti ovog januara bilo da ponovo stupi u sporazum.

Trump je tvrdio da je Pariski sporazum ukinuo radna mjesta, javlja AFP.

Ali u svom glavnom govoru na samitu UN COP26 u Glasgowu, Biden je rekao da će borba protiv klimatskih promjena podstaći, a ne naštetiti ekonomijama.

- Unutar rastuće katastrofe vjerujem da postoji nevjerovatna prilika - ne samo za Sjedinjene Države, već i za sve nas - rekao je on u svom govoru na samitu.

Biden je naglasio da su "bitna djela, a ne riječi".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.