open-navfaktor-logo
search
Ukrajinska kriza
Biden sazvao sastanak sa saveznicima, proruski separatisti tvrde da su opet granatirani
Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden telefonski će razgovarati sa saveznicima iz NATO-a i EU o ukrajinskoj krizi, doznaje se u petak iz ureda kanadskog predsjednika Vlade Justina Trudeaua, prenosi Reuters.
18.02.2022. u 08:07
get url
text

Navodi se da će Biden organizirati poziv sa saveznicima iz Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Rumunjske, Velike Britanije te ostalih članica EU-a i NATO saveza.

Bijela kuća je ranije u četvrtak saopćila da je Biden telefonski razgovarao s talijanskim premijerom Mariom Draghijem te su obojica ponovo potvrdili njihovu predanost suverenitetu Ukrajine, kao i da su spremni pogoditi Rusiju s novim teškim ekonomskim sankcijama ukoliko bi se dogodio napad na Ukrajinu.

Pobunjenici na istoku Ukrajine, koje podržava Ruska Federacija, optužili su vladine snage Kijeva da su u petak granatirali jedno selo, izvijestila je agencija Interfax, prenosi Hina.

Kijev i pobunjenici međusobno se okrivljuju za eskalaciju napetosti nakon topničkih i minobacačkih napada koji su se dogodili u četvrtak. Taj potez izazvao je strah da bi se u sukob mogla uključiti i Rusija. Kremlj je u četvrtak naglasio da su duboko zabrinuti zbog eskalacije u Ukrajini te da pomno prate situaciju.

Prema izvještaju Interfaxa, samoproglašena Donjecka Narodna Republika navodi da je granatirano selo Petrivske, koje se nalazi u odmetnutoj regiji, i to u 5 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu (3.30 sati po GMT-u).

Interfax također javlja da je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da se nekoliko ruskih mehaniziranih pješačkih jedinica vratilo u svoje baze u regijama Dagestan i Čečenija, i to nakon što su završili vježbe na Krimu.

Kremlj je ove sedmice saopćio da su počeli povlačiti dio vojnika iz područja koja graniče s Ukrajinom, ali Kijev i Zapad taj potez osporavaju, navodeći da su određene jedinice i oprema zamijenjene drugima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.