open-navfaktor-logo
search
Pobijediti COVID-19
Biden: SAD će osigurati 600 miliona doza vakcina do kraja jula
Predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da će SAD do kraja ljeta imati dovoljno zaliha vakcina COVID-19 za imunizaciju 300 miliona Amerikanaca.  
12.02.2021. u 08:54
get url
text

Biden je to izjavio u kompleksu Nacionalnih instituta za zdravstvo nedaleko od Washingtona prilikom posjete nekih od vodećih naučnika u državi na prvim crtama borbe protiv bolesti. Obišao je Laboratorij za virusnu patogenezu koji je stvorio vakcinu COVID-19, koju sada proizvodi Moderna i koja se uvodi u SAD i drugim zemljama, prenosi AP.

SAD je korak da premaši Bidenov cilj davanja 100 miliona doza vakcina u njegovih prvih 100 dana na vlasti, a u prve tri sedmice isporučeno je više od 26 miliona injekcija.

- Naš krajnji cilj je pobijediti COVID-19 - rekao je Biden.

Predsjednik je u četvrtak objavio da je SAD osigurao ugovorne obaveze od Moderne i Pfizera za isporuku 600 miliona doza vakcina do kraja jula - više od mjesec ranije nego što je prvobitno predviđeno.

- Sada smo na putu da imamo dovoljnu isporuku za 300 miliona Amerikanaca do kraja jula - najavio je.

Tempo vakcinacije mogao bi se dodatno povećati ako treća vakcina protiv koronavirusa proizvođača lijekova Johnson & Johnson dobije odobrenje Uprave za hranu i lijekove.

Razgovarajući s dr. Anthonyjem Faucijem, glavnim nacionalnim specijalistom za zarazne bolesti, Biden je naglasio da njegova uprava čini sve kako bi povećala snabdijevanje vakcinama i kapacitete za njihovo davanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.