open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SAD-a
Biden s porodicom stigao u Bijelu kuću
Inaugurirani 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden s porodicom je ušao u Bijelu kuću.
20.01.2021. u 22:42
get url
text

Bideni su u Bijelu kuću dopraćeni svečanom vojnom paradom.

Nedugo zatim, u Bijelu kuću je stigla i nova potpredsjednica SAD-a Kamala Harris sa svojom porodicom.

Ranije danas Biden se javnosti javio i sa službenog Twitter profila predsjednika SAD-a (@POTUS) i poručio da nema vremena za gubljenje i da je vrijeme da se krene naprijed.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden danas je položio svečanu zakletvu i postao 46. predsjednik u historiji te zemlje. Na inauguraciji u Kongresu u Washingtonu zakletvu je položila i Kamala Harris koja je postala prva žena na funkciji potpredsjednika SAD-a.

Inauguracija se održavala uz maksimalne mjere sigurnosti u kompleksu američkog Kongresa u Washingtonu.

VEZANI TEKST - Joe Biden je novi predsjednik SAD-a: Ovo će mu biti prve odluke

Inauguraciji je prisustvovao ograničen broj ljudi zbog pandemije COVID-19, a na ceremoniji je prisustvovalo oko hiljadu zvanica.

Na inauguraciji nije bilo sada već bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je iz Bijele kuće danas otputovao na Floridu, a bio je prisutan odlazeći potpredsjednik Mike Pence, kao i bivši američki predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, te brojne druge visoke zvanice.

Biden je u obraćanju naciji istakao neophodnost jedinstva nacije te je poručio da će biti predsjednik svih Amerikanaca. Poručio je da je ovo dan Amerike i trijumfa demokracije.

Biden i Harris su potom potpisali dokumente o preuzimanju dužnosti i primili poklone od čelnika američkog Kongresa, a potom su pod jakim mjerama sigurnosti konvojem vozila stigli na Nacionalno groblje Arlington i položili cvijeće na Spomenik neznanom junaku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.