- Putinova invazija na Ukrajinu podigla je cijene plina i hrane u cijelom svijetu. To smo vidjeli u najnovijim podacima o inflaciji. Činim sve što mogu da spustim cijene i odgovorim na Putinovo povećanje cijena - napisao je Biden na Twitteru.

Biden je naveo da je odobrio puštanje milion barela sirove nafte iz rezervi dnevno, u koordinaciji s američkim partnerima i saveznicima širom svijeta, dok njegova administracija radi s američkim proizvođačima nafte na povećanju proizvodnje.

- Osim cijena gasa, pozvao sam Kongres da odmah preduzme korake za smanjenje troškova porodičnih računa za komunalije, cijena lijekova i još mnogo toga, uz istovremeno smanjenje deficita kako bi se smanjio inflatorni pritisak. To bi napravilo veliku razliku za porodice - poručio je Biden.

Uz rastuću globalnu potražnju u eri pandemije i brige o snabdijevanju usred rata, cijene sirove nafte su se početkom marta popele na najviši nivo u posljednjih 14 godina.

Godišnja potrošačka inflacija u SAD-u skočila je na osam i po posto u martu, što je najviše od decembra 1981. godine.

Proizvođačke cijene skočile su za 11,2 posto u martu u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najveći godišnji porast od novembra 2010. godine.