Tekst, do sada najveće ulaganje prihvaćeno u Sjedinjenim Državama u borbi sa klimatskim promjenama, predviđa finansijske poticaje koji će omogućiti da se američka ekonomija okrene obnovljivim izvorima energije, ali i ograničava cijenu nekih lijekova i uvodi minimalnu poreznu stopu za velike kompanije.

- Zemlja se može promijeniti. Upravo se to danas događa - izrazio je zadovoljstvo Joe Biden u Bijeloj kući, u govoru s izbornim naglascima koji je održao uoči potpisivanja te reforme nazvane Zakon o smanjenju inflacije.

- Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih porodica. Riječ je o tome da pokažemo Americi i američkom narodu da demokratija u SAD-u još funkcionira – rekao je Biden.

Biden se isprva zauzimao za još veći plan ulaganja, ali sama činjenica da je prihvatio ovu reformu gotovo znači politički preporod demokrata prije izbora na sredini mandata koje obično gube oni na vlasti.

Finansijska omotnica, rezultat teških pregovora s desnim krilom demokratske stranke, sadrži 370 milijardi dolara za smanjenje stakleničkih plinova za 40 posto do 2030.

- Budući naraštaji će se sjećati ovog dana kao dana kada se preokrenuo trend na štetu sektora fosilnih goriva, a u korist zdravije, čistije i pravednije budućnosti za sve, u čitavoj zemlji - komentirao je predsjednik nevladine organizacije za okoliš Sierra Club, Ramon Cruz.

Drugi dio tog sveobuhvatnog investicijskog plana želi djelomično ispraviti goleme nejednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama u SAD-u, napose zahvaljujući smanjenju cijene lijekova.

Medicare, sistem javnog zdravstva namijenjen, između ostalog, i starijima od 65 godina, moći će prvi put direktno pregovarati sa farmaceutskim kompanijama o cijeni nekih lijekova i tako postići konkurentnije cijene.

Da bi se finansirala ta ulaganja, reforma predviđa uvođenje minimalne porezne stope od 15 posto za sve kompanije s dobiti većom od milijardu dolara.

Ovaj novi porez trebao bi spriječiti da se velike kompanije koriste poreznim olakšicama koje su im dosad omogućavale da plaćaju manji porez nego što bi u načelu trebale.

Procjenjuje se da bi ova mjera trebala donijeti saveznoj državi više od 258 milijardi dolara prihoda u idućih deset godina.

Oslabljeni lanjskim haotičnim povlačenjem iz Afganistana, upornom epidemijom COVID-19 i najvišom inflacijom u zadnjih 40 godina, Bidenova administracija je imala tešku godinu.

Uz to, njene je napore nerijetko otežavalo to što ima veoma tanku većinu u Zastupničkom domu i u Senatu.

Republikanci će u novembru, pokazuju ankete, osvojiti čvrstu većinu u Zastupničkom domu, a mogli bi pobijediti i u Senatu, pa bi Joe Biden do kraja mandata u 2024. mogao biti tek "fikus".

Reforma o klimi i o zdravstvu, protiv koje su glasali svi republikanci bez iznimke, pokazuje da su Amerikanci izašli kao pobjednici i da su grupe za pritisak izgubile - rekao je američki predsjednik i dodao:

- Možemo birati hoćemo li štititi moćne ili ćemo imati snage da izgradimo budućnost u kojoj se prilike nude svima. To je Amerika u kakvu vjerujem - poručio je Biden.