open-navfaktor-logo
search
Nakon razgovora lidera
Biden poručio Zelenskom: Djelovat ćemo brzo i odlučno ukoliko dođe do napada Rusije
Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je putem telefona sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o rusko-zapadnoj krizi.
13.02.2022. u 20:00
get url
text

Biden je poručio ukrajinskom predsjedniku da će SAD odgovoriti "brzo i odlučno" na daljnju rusku agresiju na Ukrajinu, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Dvojica lidera "složili su se oko važnosti nastavka diplomatije i odvraćanja kao odgovora na rusko vojno jačanje na ukrajinskim granicama", navodi se u saopćenju.

 

Ukrajinski predsjednik oglasio se kratko na svom Twitter nalogu poručivši da će javnost uskoro biti obaviještena o svim bitnim informacijama.

-Imao sam dug razgovor s Bidenom. Razgovarali smo o sigurnosti, ekonomiji, rizicima, sankcijama i ruskoj agresiji. Više detalja uskoro - napisao je Zelensky.

Zvaničnik koji je upoznat s razgovorom rekao je za CNN da je Zelensky iskoristio poziv da predloži, kako je zvaničnik rekao, "konkretne ideje za smanjenje ruske prijetnje Ukrajini".

To je uključivalo ponovne pozive Washingtonu da pruži veću vojnu potporu Ukrajini, uključujući pružanje naprednijeg naoružanja, prema zvaničnik.

Zelensky je također naglasio potrebu za značajnim finansijskim paketom za Ukrajinu, prema zvaničniku. On je zatim rekao da je ukrajinski lider naglasio svom američkom kolegi da će snažna ekonomska potpora "pokazati Putinu da Zapad stoji uz Ukrajinu i da utjecaj Putinove eskalacije neće uroditi plodom".

Prema ukrajinskom zvaničniku, Zelensky je zamolio Bidena da posjeti Ukrajinu što je prije moguće, ali od Bidena nije bilo pozitivnog odgovora. Američki zvaničnici kažu da je Bidenov put u Ukrajinu vrlo malo vjerojatan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.