open-navfaktor-logo
search
Vojnici na granici
Biden poručio Ukrajini da će SAD "odlučno odgovoriti" ako Rusija izvrši invaziju
Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici "odlučno odgovoriti" ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, navodi se u saopćenju Bijele kuće.
03.01.2022. u 10:31
get url
text
FOTO: Faktor/MSNBC

Poziv je uslijedio nekoliko dana nakon što je Biden održao drugi razgovor u mjesec dana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom usred tenzija na granici Rusije i Ukrajine, gdje je Rusija okupila oko 100.000 vojnika.

- Predsjednik Biden je jasno stavio do znanja da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu - rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u saopćenju nakon telefonskog razgovora.

Biden i Zelenski razgovarali su o pripremama za niz predstojećih diplomatskih sastanaka za rješavanje krize, navodi Bijela kuća, javlja Reuters.

Zelenski je na Twitteru naveo da su razgovarali o zajedničkim akcijama na očuvanju mira u Evropi i sprečavanju dalje eskalacije.

- Prvi ovogodišnji međunarodni razgovor s američkim predsjednikom dokazuje posebnu prirodu naših odnosa - napisao je Zelenski na Twitteru. On je rekao da je razgovarano o zajedničkim akcijama Ukrajine, Sjedinjenih Država "i partnera u očuvanju mira u Evropi, sprečavanju dalje eskalacije, reformama, deoligarhizaciji. Cijenimo nepokolebljivu podršku Ukrajini".

Predstavnici SAD i Rusije treba da održe pregovore 9. i 10. januara u Ženevi, nakon čega će uslijediti razgovori Vijeća Rusije i NATO-a i sastanak Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.