open-navfaktor-logo
search
Značajna ulaganja
Biden održao govor pred Kongresom: Amerika ponovo kreće naprijed, pretvarajući krizu u priliku
SAD ponovo ide naprijed, Amerika je spremna za uzlet, kazao je američki predsjednik Joe Biden u svom prvom obraćanju Kongresu nakon skoro 100 dana od kada je došao na tu funkciju.
29.04.2021. u 08:28
get url
text

Prvi put u historiji dvije žene zauzele su svoja mjesta iza predsjednika, potpredsjednica Kamala Harris i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

- Bilo je i vrijeme - naglasio je američki predsjednik, uz gromoglasan pljesak, neposredno prije početka svog govora.

Opisujući zdravstvenu i ekonomsku krizu u zemlji kada je došao na vlast, ali i napad na Kapitol 6. januara kao "najgori napad na demokratiju od građanskog rata", Biden je istaknuo kako je Amerika spremna za novi uzlet.

- Prije stotinu dana američka je kuća gorjela, ali je spremna za ponovni uzlet zahvaljujući planovima spašavanja i reformama usvojenim od tada. Nakon 100 dana mogu reći zemlji: Amerika ponovno kreće naprijed pretvarajući opasnost u mogućnost, krizu u priliku, nazadovanje u snagu - kazao je.

Historijski plan oporavka

Kazao je kako je historijski plan oporavka od 1.900 milijardi dolara ulaganje od vitalnog značaja za američku budućnost. Predstavio je masovni plan ulaganja za stvaranje miliona radnih mjesta za Amerikance koji se osjećaju zapostavljenim.

- Skoro 90 posto poslova u infrastrukturi ne zahtijeva univerzitetske diplome. Nije Wall Street sagradio ovu zemlju. Srednja klasa je sagradila ovu zemlju  - kazao je američki predsjednik.

Njegov plan uključuje milijardu dolara potrošnje na obrazovanje i brigu o djeci do 10. godine i 800 milijardi dolara poreznih olakšica namijenjenih porodicama sa srednjim i niskim prihodima.

Da bi ga finansirao, Biden je predložio reviziju američkog poreznog sistema. Gotovo udvostručuje porez na prihod od ulaganja, poznat kao kapitalna dobit, za Amerikance koji zarađuju više od milion dolara.

Biden je u govoru više pažnje posvetio Kini nego bilo kojem drugom pitanju vanjske politike. Dodao je kako su planovi potrošnje potrebni da bi se išlo ukorak sa Kinom, koju njegova administracija smatra velikim strateškim izazovom.

Razgovori sa Rusijom

Rekao je da je proveo puno vremena u razgovoru sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

- Smrtno je ozbiljan u planu da postanu najznačajnija nacija na svijetu. On i drugi, autokrati, misle da se demokratija u 21. stoljeću ne može takmičiti sa autokratijama jer predugo traje postizanje konsenzusa - rekao je dodavši kako SAD mora razvijati i dominirati proizvodima i tehnologijama budućnosti.

- Amerika će se suprotstaviti nelojalnoj trgovinskoj praksi koja podriva američke radnike i američku industriju, poput subvencija državnim preduzećima i krađe američke tehnologije i intelektualnog vlasništva - kazao je Biden.

Biden se također obratio i Rusiji. Kazao je da je jasno rekao predsjedniku Vladimiru Putinu da će miješanje Moskve u američke izbore i cyber napadi na vladu i firme imati posljedice, ali Washington ne traži eskalaciju.

Američki predsjednik pohvalio je i "izvanredan napredak" postignut u Sjedinjenim Američkim Državama posljednjih mjeseci u borbi sa koronavirisom.

Više od 96 miliona ljudi ili skoro 30 posto populacije smatra se vakcinisanim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.