- Kao predsjednik, sarađivat ću s vama kako bih uklonio otrov mržnje iz našeg društva, pokazao poštovanje prema vašim doprinosima te slušao vaše ideje - rekao je Biden u videoporuci muslimanskoj organizaciji "Muslim Advocates" te dodao:

- Moja administracija izgledat će poput prave Amerike, a američki muslimani će biti u službi na svim nivoima.

Nekadašnji potpredsjednik također je obećao da će, prvog dana u Bijeloj kući, ako bude izabran, ukinuti Trumpovu uredbu o zabrani ulaska građana iz nekoliko muslimanskih zemalja. Biden je također obećao da će pozvati zakonodavce i vladu na donošenje zakona koji će pomoći u borbi protiv zločina iz mržnje u SAD-u.

- Umjesto da zacjeljujemo rane, nas dodatno razdvajaju, a ja odbijam da se to dogodi. Imamo zaista svijetlu budućnost da bismo je prepustili brodolomu na obalama bijesa i podjela - naglasio je Biden.

Njegova stranica za kampanju posvećena muslimanima također obećava da će narediti Ministarstvu pravde da izdvoji dodatne resurse na borbu protiv zločina iz mržnje zasnovanih na religiji.

- Američki muslimani su raznolika zajednica i dinamičan dio Sjedinjenih Američkih Država koji pružaju neprocjenjiv kulturni i ekonomski doprinos širom države. Ali također se suočavaju sa stvarnim izazovima i prijetnjama u našem društvu, uključujući rasno motivisano nasilje i islamofobiju - navodi se na stranici.

Biden također želi ulagati u ekonomsku mobilnost američkih muslimana tako što bi povećao federalnu minimalnu plaću na 15 dolara po satu, jačajući sindikate javnog i privatnog sektora te smanjujući razliku u plaćama.

S druge strane, poznato je da Biden sebe smatra snažnim saveznikom Izraela i zagovara bezuvjetnu američku podršku toj zemlji uprkos kršenjima ljudskih prava Palestinaca i kontinuiranoj izgradnji ilegalnih izraelskih naselja na teritoriju Zapadne obale.